Nagyvilág

2010.11.19. 12:50

Még semmi hír az új-zélandi bányászokról

<p>Továbbra sem tudni, életben vannak-e azok az új-zélandi bányászok, akiknek egy robbanás után veszett nyoma pénteken. 27 munkást keresnek, mindössze ketten tudtak a felszínre jutni. A bányamentők még nem tudtak leereszkedni a gáz miatt.</p>

Sorra érkeznek a bányászok hozzátartozói is a Pike River szénbányához, ahol nagy erejű robbanás zárt el a külvilágtól 27 munkást. Mentőautók, helikopterek várakoznak a felszínen, hogy azonnal el tudják látni a munkásokat, amint felhozzák őket.

A mentés elvileg már órák óta tart, de még semmi hír nincs arról, hogy életben lennének a bányászok, akikkel egyelőre nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A bányamentők még le sem tudtak ereszkedni a mélybe: a detonációt követő áramszünetben ugyanis leállt a szellőzőrendszer, ami azt jelenti, hogy a lent rekedt gáz miatt bármikor újabb robbanás történhet. A robbanást két bányász túlélte, őket közepesen súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Gerry Brownlee bányászati miniszter elmondta, a legfontosabb, hogy élve megtalálják a bányászokat, a kormány pedig minden segítséget megad a kimentésükhöz. Brownlee szerint a bánya jól meg van építve, és jó a szellőzése is, ezért van remény. A szakértők szerint metángáz vagy szénpor, esetleg ezek kombinációja robbanhatott fel. Azt még nem tudni, hogy mi váltotta ki a detonációt.

A robbanás kapcsán már a bő kéthónapos fogságot túlélt chilei bányászok is szóba kerültek Új-Zélandon. "Továbbra is reménykedünk. Nézzék csak meg Chilét, ahol az összes bányász, aki fogságba esett, élve kiszababadult" - mondta Tony Kokshoorn polgármester.

Az új-zélandi bányában acélipari fűtőanyagot termelnek ki, tavaly óta. Az első, 20 ezer tonnás szállítmányt Indiába küldték, még februárban. Az indulás azonban nem volt zökkenőmentes, még az átadás előtt beomlott egy szellőzőakna. A bánya azon a területen van, ahol 1968-ban 19 bányászt ölt meg egy sújtólégrobbanás.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!