Nagyvilág

2010.11.23. 17:30

Menesztették a román rendőrfőkapitányt és a közbiztonsági államtitkárt

<p>A korrupciós botrányok miatt leváltotta a román kormány kedden az országos rendőrfőkapitányt és a közbiztonsági államtitkárt. Az indoklás szerint a botrányok foltot ejtettek a rendőrség tekintélyén.</p>

"Ami a rendőrségen belül történt, megrendíti a polgárok bizalmát a belügyben, ezért a felelősöknek fizetniük kell."- közölte a belügyminiszter, Traian Igas újságírók előtt. Petre Toba főkapitány, és Dan Fatuloiu államtitkár felmentése akkor következett be, amikor a román kormány újabb harcot hirdetett a korrupció ellen annak érdekében, hogy a schengeni övezet tagja lehessen az ország a jövő év márciusában.

A külügyminiszter kedden azt mondta az illetékes parlamenti bizottságnak, hogy "erkölcsi kapcsolat van a romániai korrupció mértéke és Schengen között". Teodor Baconschi úgy fogalmazott:"ha csökken a korrupció, nőnek Románia belépési esélyei".

Petre Toba rendőrfőkapitány menesztését az váltotta ki, hogy napvilágra került: az egyik észak-romániai város rendőrkapitánya kapcsolatban volt szervezett bűnözői csoportokkal. Ennek ellenére számos helyi rendőri vezető támogatásáról biztosította a hírbe hozott rendőrkapitányt.

Dan Fatuloiu államtitkár azután került támadások kereszttűzébe, hogy a múlt szombaton őrizetbe vettek egy üzletembert, aki állítólag egy millió euró kenőpénzt ajánlott fel neki, amennyiben segít megszüntetni az ellene indított nyomozást. Az államtitkár azt állítja, hogy értesítette a korrupció ellenes ügyészt augusztus elején, miután az üzletember megkörnyékezte, ennek ellenére a román sajtó továbbra is bírálta.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!