Nagyvilág

2010.11.19. 12:15

Megismétlődhet a magyarországi "taxis sztrájk" Ukrajnában?

<p>Az ukrajnai kisvállalkozók ultimátumban szólították fel Viktor Janukovics államfőt, hogy vétózza meg a csütörtökön elfogadott új adótörvénykönyvet, amelynek kitételei szerintük nyomorúságba taszítja az egyéni és kisvállalkozók millióit.</p>

A vállalkozók érdekvédelmi szervezetei általános sztrájkot helyeztek kilátásba, ami akár az egész országot megbéníthatja.

Az ukrán elnökhöz eljuttatott ultimátumban a vállalkozók leszögezik, hogy az új adócsomag elfogadásával nyilvánvaló, hogy az állam az iparmágnások és multinacionális cégek helyett a mezei kisvállalkozásokra kívánja hárítani a költségvetés igavonójának szerepét, ami teljességgel elfogadhatatlan. Ezért azt követelik az államfőtől, hogy az adótörvénykönyv végleges elfogadása esetén vétózza meg a törvénycsomagot, és menessze a kormány vezetőit. Ellenkező esetben Viktor Janukovics elnöknek személyes felelősséget kell vállalnia minden további következményért.

A szakadék szélére taszított kisvállalkozók ugyanis kénytelenek minden elérhető eszközt bevetni vállalkozásaik, megélhetésük és egyben az életük megóvásának érdekébe, beleértve a meghatározatlan időre meghirdetendő országos sztrájkot, és más polgári engedetlenségi megmozdulásokat. Az ultimátum szerint továbbá akár már hétfőtől megkezdődhet az államfő és a parlament menesztéséről szóló referendum kiírásához szükséges aláírások gyűjtése.

A vállalkozók végül felszólítják a helyi önkormányzatokat és a képviselő-testületeket hogy határozatban ítéljék el a parlament által elfogadott adócsomagot. A lakosságot pedig arra kérik, hogy álljanak ki a vállalkozások megmaradásáért megvívandó harc, a demokrácia, az igazságosság és a polgári szabadságjogok mellett.

Az országos felmérések szerint egyébként az ukrajnai fogyasztói réteg több mint kétharmada az egyéni vállalkozóként tevékenykedő piaci árusoktól kénytelen beszerezni a napi betevőt, sőt a közfogyasztási eszközök zömét is, mivel a szupermarketek és a műszaki szaküzletek árait nem az ő pénztárcájukhoz szabták. Ezenkívül a tömegközlekedés és az áruszállítás java részét is kisvállalkozások bonyolítják. Így egy összehangolt általános sztrájk esetén az egész országban megállna az élet, ami akár éhséglázadáshoz, országos forrongásokhoz is vezethet - vélik a politikai szakértők.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!