Nagyvilág

2010.11.09. 19:40

Maffiózónak nevezték a tüntetők Berlusconit

<p>Több százan demonstráltak kedden, Padovában a városba látogató olasz kormányfő ellen. A tüntetők azt kiabálták, hogy "Maffiózó!", valamint azt, hogy "Mondj le!".</p>

Silvio Berlusconi az északi város vezetőivel a régióban pusztító heves esőzések és áradások okozta károkról tárgyalt. A természeti katasztrófa becslések szerint egymilliárd eurós kárt okoztak.

A megmozdulás hamar véget ért, miután a rohamrendőrök gumibotokkal rontottak a tüntetőkre. A Berlusconi elleni demonstráció két nappal azután történt, hogy a kormányfő korábbi szövetségese, a parlament elnöke ugyancsak lemondásra szólította fel Berlusconit. Gianfranco Fini, aki szerint új jobbközép kormányt kell alakítani, azzal fenyegette meg vasárnap a miniszterelnököt, hogy visszahívja pártjának négy miniszterét a kormányból.

Mozgalma, a Jövő és Szabadság Olaszországért perugiai nagygyűlésén Fini követelte a jelenlegi kormányprogram felülvizsgálatát, amennyiben Berlusconi ki akarja tölteni mandátumát a 2013-as választásokig. A kormányfő lemondása azonban még nem vezetne automatikusan új választásokhoz kiírásához, mivel Fini jelezte, hogy parlamenti csoportja kiállna egy új kormány mellett, amennyiben az ő programját is hasznosítanák.

Fini eddig támogatta a kormányt, de a hozzá lojális képviselők elegendően vannak ahhoz, hogy bizalmi szavazás esetén a parlament megbuktassa Berlusconit.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!