Nagyvilág

2010.11.09. 15:55

Luxusautók, lakások, titkos bankszámlák ügyében indul nyomozás afrikai államfők ellen

<p>Felhatalmazta a legfőbb francia Fellebbviteli Bíróság kedden az illetékes francia vizsgálóbírókat, hogy nyomozást indítsanak három afrikai államfő ellen.</p>

A döntés azért jogszerű, mert a gyanú szerint az érintett politikai vezetők országaik közpénzéből vásároltak maguknak és családtagjaiknak luxusautókat, luxuslakásokat és tartanak fenn titkos bankszámlákat Franciaországban.

A nyomozás a Kongói Köztársaság, Egyenlítői Guinea jelenlegi államfői, és Gabon tavaly elhunyt volt elnöke ellen indul. A három államfő ellen a Transparency International nevű korrupció elleni nemzetközi szervezet fogalmazta meg a vádakat. A szervezet szerint egy 2007-es francia rendőri vizsgálat azt derítette ki, hogy Egyenlítői Guinea elnöke több mint négymillió euró értékben vett autókat, Gabon néhai államfőjének és családtagjainak csaknem 40 lakásuk van Franciaországban. A szervezet szerint a Kongói Köztársaság első embere és rokonai nevén pedig 112 titkos számla van franciaországi bankokban.

A Transparency International szerint a három elnöknek összesen 160 millió euró értékű vagyona van Franciaországban. A keddi bírósági döntés után a szervezet azt közölte: "remélhetőleg a nyomozás feltár mindent, és az ENSZ korrupció ellenes egyezményének megfelelően érvényesíti a francia joghatóság a törvény szigorát az ellopott pénzek ügyében".

Az afrikai vezetők elleni korábbi eljárást a francia ügyészség lezárta. Ezután indított polgári peres eljárást a Transparency International a Fellebbviteli Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!