Nagyvilág

2010.11.01. 18:47

Két pap is meghalt az iraki templomi vérengzésben - 46 túszt öltek meg

<p>Az iraki hatóságok legújabb adatai szerint már 46 túsz halt meg a bagdadi, templomi túszdrámában. A támadásért az al-Kaida szervezet vállalta a felelősséget.</p>

A templomban a túszejtés idején mintegy 100 hivő tartózkodott. A kiszabadításukra indított iraki-amerikai akció közben a biztonsági erők  7 tagja is meghalt, valamint mintegy 60-an megsebesültek a hatóságok adatai szerint.

Ettől eltérően nyilatkozott a megtámadott szíriai katolikus egyház templomának egyik tisztviselője. Monsignor Pius Kasha szerint az intézményben a túszdráma idején 80 hívő volt, akik közül csupán 10-12-en élték túl az incidenst sérülések nélkül. A templomi tisztviselő szerint a halálos áldozatok közt van két pap - míg 25-en megsérültek, köztük egy harmadik pap is.
A szemtanúk elmondása szerint a fegyveres túszejtők testére robbanószerkezetek voltak erősítve. A támadók egyes hírek szerint Irakban és Egyiptomban bebörtönzött társaik szabadon engedését követelték. A túszejtők állítólag más arab országokból érkezhettek.

A foglyul ejtett hívők kiszabadítására az iraki biztonsági erők és az amerikai hadsereg végül közös túszszabadító akciót indítottak, amely közben folyamatos fegyverropogás és robbanások hallatszódtak az épületből. Az iraki hatóságok szerint összesen 13 fegyveres vett részt a támadásban, közülük öt meghalt, nyolc másikat pedig letartóztattak. "Ilyet még az állatok sem csinálnak egymással" - mondta a túszdráma után Bagdad püspöke, Slimune Varduni.

A támadásért az al-Kaida szervezethez köthető Iraki Iszlám Állam elnevezésű csoport vállalta a felelősséget. Az interneten közzétett üzenetükben megfenyegették az egyiptomi kopt keresztény egyházat is. Ultimátumukban 48 órát adtak nekik arra, hogy "elengedjék a keresztények által fogva tartott nőket, akiket a hitetlenek kolostoraiban, és a bálványimádók templomaiban börtönöztek be Egyiptomban".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!