Nagyvilág

2010.11.08. 18:59

Döbbenet! A föld alatt élnek

<p>A föld alá költözött le több száz ember, akik a hajléktalanság elől menekültek az elhagyott alagutakba. A mocsok és bogarak között egy szerény lakást rendeztek be maguknak...</p>

Távol Las Vegas csillogó világától, a föld alatt húzódó használaton kívüli alagútrendszer emberek százainak ad otthont. Fent a pompa, a csillogás, a pénz, a neonfények, néhány mérföldnyi távolságra a kaszinóváros centrumától a föld alatt pedig egy sin citybeli komor kép... Minden fakó, lerobbant, piszkos, néhol bűzlő, eldobott tűktől hemzsegő. Mégis ez a piszkos, mérges pókoktól is hemzsegő hely az otthona Steve Dommermuth-nak és barátnőjének Kathryn-nek. A pár a 320 kilométer hosszú labirintusszerű alagút egy részén - a körülményekhez képest - rendezkedett be otthonosan. A falon régi vandalizmus nyomai, és az alagútnak ezen a részén szinte mindig van 2-3 centi (nem éppen tiszta) víz, így mindent úgy rendeztek be, hogy a föld felett legyen egy kicsivel.

Az erősen elhasználódott ágyat raklapok emelik meg, mellette műanyag tárolókban állnak a legfontosabb holmik, míg kicsit odébb egy szekrényben könyvek vannak. Néhány gyorskaja, kekszek és hasonlók sorakoznak, az egyik "polc" tetején pedig plüssmaci trónol. Odébb egy agyonhasznált szakadt csipkével borított fotel áll, alatta egy betontömb, mögötte vállfán lógnak a ruhák valami rögtönzött vendégfogas szerűségen. Kicsit távolabb egy hintaszék is áll, azt fa raklap védi a padlón lévő víztől. Mindenük, ami van innen-onnan szedték össze, a pénzt pedig a kaszinókba besurranva találják. Legalábbis ezt mondják. Van egy-egy garnitúra jó ruhájuk, azt felveszik és esténként elindulnak portyázni, mert rájöttek, hogy sokan otthagynak a gépben néhány dollárt, mikor "kiömlik" a nyeremény, mert nem foglalkoznak az apróval. Van néhány kaszinó, ahol már észrevették, hogy mit csinálnak, s nem is engedik be őket, de sok helyen még mindig találnak így pénzt.

A 18,78 négyzetméteres helyen öt éve lakik a pár. Azt mondják, mindenük megvan nagyjából. A víz hideg, de mikor kint pusztító hőség van és az emberek szinte elevenen megfőnek a napon, ők akkor is kellemesen hűvös helyen lehetnek. Sokak még ettől is egyszerűbben élnek: csak egy földre leterített pokróc és maguk köré felhalmozott elemi dolgok képezik a "lakórészt".

Több százan laknak a föld alattt

Pontos adatok nincsenek, de 700 és 1500 körülire teszik a labirintusban lakók számát. Sokakat a szerencsejáték juttatott le a föld alá. Steve is így járt, aki egy évtizeddel ezelőtt jött Las Vegasba. A vendéglátásban dolgozott, állófogadásokat szervezett, és szó szerint munkaalkoholista volt. Miután elvesztette az állását, játszott, majd kokainfüggő lett. Szerencsére lejött a szerről és azt mondja, január óta teljesen tiszta. Egy másik férfit, Erik 15 éve ment a bűn városába, hogy mindent megtanuljon a kaszinózásról. "Nem voltam olyan jó, mint gondoltam" - nyilatkozta a férfi egy riportban, hozzátéve: ha néha-néha egy kis pénzhez jut mai napig elkasszinózza.

Nézze meg a képeket >>>>

Matthew O Brien, helyi újságíró, író számolt be arról, hogy Las Vegasban kevés eső esik, de ha igen, akkor az elborítja az alagútrendszereket. "Hihetetlenül veszélyes itt élniük az embereknek, s ha baj van nem fordulhatnak sehova. Az itt élők nem kis kockázatot vállalnak, itt találni fekete özvegy pókokat, tele van szúnyoggal, patkányokkal. Az itt lakók többsége egészségügyileg lerobban, és sokuknak lelki, vagy függősségi problémáik is vannak. Az alagútlakók egyfajta számkivetettek, akik már nem is akarnak visszatérni a felszíni élethez, szinte teljesen elbarikádozzák magukat a föld alatt, elkülönítve magukat a társadalomtól. Szinte lehetetlen nekik segíteni" - mondta a férfi, aki a Shine A Light nevű alapítványt hozta létre azért, hogy segíteni tudjon ezeken az embereken. Eddig kevés sikerrel....
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!