Nagyvilág

2010.11.11. 17:15

A tíz éve történt kapruni katasztrófára emlékeztek Ausztriában

<p>Megemlékezést tartottak csütörtökön Ausztriában, a 155 halálos áldozatot követelő kapruni katasztrófa tízedik évfordulója alkalmából. 2000. november 11-én kigyulladt egy alagúton át közlekedő siklóvasút, amely Kaprunból vitt fel embereket a Kitzsteinhorn síterepre. Az alagútból csak 12 embernek sikerült kimenekülnie.</p>

Nagyjából kétszáz ember jelent meg a katasztrófa áldozatainak tiszteletére a kapruni állomás közelében felállított emlékműnél, ahol Werner Faymann osztrák kancellár mondott beszédet. Az emlékműnél több száz gyertyát gyújtottak az áldozatok tiszteletére.
Az áldozatok rokonai a megemlékezés ürügyén dühüknek adtak hangot, amiért senkit sem találtak bűnösnek a katasztrófa miatt. 2004 februárjában, egy majdnem két évig tartó per után egy salzburgi bíróság felmentette a 16 vádlottat, és a rokonok által indított más perek sem vezettek eredményre.

A kapruni gleccservasút felfelé tartó szerelvényében 162 ember volt, amikor 2000. november 11-én kigyulladt. A lángoló vonat leállt a gyakorlatilag forró kéménnyé vált alagútban, és csak 12-en tudtak kimenekülni a járműből, és így az alagútból. A katasztrófának 155 halálos áldozata volt. Ketten a lefelé tartó siklóban haltak meg, hárman pedig a felső végállomáson, ahova füst tört be.

A tragédiát a sikló hátsó vezetőfülkéjében lévő hibás fűtőegység okozta.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!