Nagyvilág

2010.10.22. 16:55

14 éves börtönt kértek Hodorkovszkijra az orosz ügyészek

<p>Az orosz ügyészség pénteken 14 évig tartó börtönbüntetést kért Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember ellen, sikkasztás miatt.</p>

A Jukosz olajvállalat 2005-ben már nyolc éves börtönbüntetésre ítélt egykori vezetőjét, valamint üzleti partnerét kilencszázmilliárd rubel (hatezer milliárd forint) értékű sikkasztással, és törvénytelen tranzakciókkal vádolják. Mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát. Támogatóik a vádakat politikai indíttatásúnak tartják.

Az orosz ügyészek a pénteki záróbeszédben 14 évig tartó börtönbüntetést javasoltak Hodorkovszkij és társa ellen. Az ügyészség arra kérte a moszkvai bíróságot, hogy a büntetésbe számítsák be azt a nyolc évet, amelyet 2005-ben róttak ki Hodorkovszkijra. Így csak hat évet kell majd rácsok mögött töltenie, ha bűnösnek találják a mostani ügyben. Az ítélethozatalra még heteket kell várni.

A Jukosz olajvállalat egykori vezetője ellen 2009 márciusában indítottak újabb pert. Hodorkovszkijt és volt üzleti partnerét, Platon Lebegyevet kilencszázmilliárd rubel (hatezer milliárd forint) értékű sikkasztással, és törvénytelen tranzakciókkal vádolják, amit 1998 és 2003 között követtek el. A vádakért akár 22 évig tartó börtönbüntetést is kaphattak volna.

A vádlottak az eljárás során ártatlanságukat hangoztatták, mondván, hogy kirakatpert rendeztek ellenük. Az egykori milliárdos Hodorkovszkij támogatói szerint politikai per áldozata lett a volt Jukosz-vezért, aki ellenzéki pártok nyílt támogatásával vívta ki a Kreml ellenszenvét.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!