Nagyvilág

2010.09.09. 15:00

Rendőrök kutattak a francia elnök pártjának székházában

<p>Házkutatást tartottak rendőrök a francia államfő pártjának párizsi központjában - közölte csütörtökön a francia média. A rendőrök bizonyítékokat kerestek szerda délután és este, az UMP székházában a L Oreal-örökös, Liliane Bettencourt illegális pártfinanszírozásával kapcsolatban.</p>

A gazdasági rendőrség nyomozóinak vizsgálódását megerősítette Xavier Bertrand, pártigazgató. Az ügyet a 87 éves, dúsgazdag Liliane Bettencourt elleni nyomozás indította el. Az idős asszony a L Oreal alapítója, Eugene Schueller a lánya. Hatalmas 23 milliárd dolláros vagyonát is a kozmetikai cégcsoportnak köszönheti, amiből még ma is jelentős részesedése van.

A hatóságok adócsalás és illegális pártfinanszírozás miatt nyomoznak ellene. A botrány júniusban pattant ki, amikor megjelent egy hírportálon egy hangfelvétel, amelyet Bettencourt komornyikja készített titokban, és amelyen Bettencourt és pénzügyi tanácsadója beszélgetnek az állítólagos adócsalásról.

Az asszony lánya, Francoise Bettencourt-Meyers régóta perben áll anyjával, hogy megszerezze a család vagyonát. Szerinte anyja mentálisan alkalmatlan a vagyon kezelésére az életkora miatt, amit az is "bizonyít, hogy egy fotós-barátjának hatalmas értékű ajándékokat adott. Több hangfelvétel is létezik állítólag, és ezek mind a dúsgazdag asszony lányához kerültek.

A hatóságok gyanúja szerint Liliane Bettencourt nem csak titkos, külföldi számlákra menekítette pénzét, de törvénytelen módon finanszírozta Sarkozy-t a 2007-es elnökválasztási kampányban. A gyanú szerint a pénzek a jelenlegi munkaügyi miniszteren, és az asszony akkori tanácsadóján, Eric Woerth-on keresztül jutottak az államfő pártjának kasszájába. Woerth tagadja a vádakat. Nicolas Sarkozy is többször elhárította a vádakat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!