Nagyvilág

2010.09.17. 10:30

Még mindig naponta 22 ezer gyerek hal meg ötéves kora előtt

<p>Bár a két évtizeddel ezelőttihez képest a kétharmadára esett vissza az ötéves koruk előtt életüket vesztő gyerekek száma, még mindig több mint nyolcmillió kisgyerek hal meg a világban évente - közölte az UNICEF.</p>

Az ENSZ gyermekalapja szerint a legveszélyeztetettebb térségek közé India, Nigéria, Kongó, Pakisztán és Kína tartoznak.

A világszervezet szerint 1990-ben 12,4 millió gyerek halt meg ötéves kora előtt, míg 2009-re ez a szám visszaesett 8,1 millióra. Ez azt jelenti, hogy míg két évtizede minden ezer élve születésre 89, ötéves kor előtti haláleset jutott, addig ma már "csak" hatvan gyerek hal meg az ezerből élete első éveiben. Azaz még mindig naponta mintegy 22 ezer kisgyerek veszti életét a világban, hetven százalékuk ráadásul az első születésnapját sem éli meg.

A jelentés szerint Afrika dél-szaharai térségében a legmagasabb a gyermekhalandósági ráta, ott minden nyolcadik gyerek hal meg ötéves kora előtt, míg a második legrosszabb helyen, Dél-Ázsiában minden tizennegyedik gyerek veszti életét első éveiben. A világ fejlett országaiban 167 gyerek közül egy hal meg ilyen fiatalon.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!