Nagyvilág

2010.09.15. 17:55

Megszavazta a párizsi nemzetgyűlés a nyugdíjkorhatár emelését

<p>Hosszú vita után a francia nemzetgyűlés jobboldali többségének szavazataival elfogadták szerdán a nyugdíjreformot. A döntés értelmében 2018-ig 60-ról 62 évre emelik a nyugdíjba vonulás alsó korhatárát Franciaországban.</p>

A reformot ellenző szocialisták obstrukcióhoz folyamodtak. Képviselőik bejelentették, hogy ötperces, egyenkénti felszólalásokat kérnek. Emiatt szerdára virradó éjszaka is tartott a nemzetgyűlés ülésszaka. Végül a házelnök, Bernard Accoyer leállította a hozzászólásokat szerdán délelőtt, ami hatalmas felháborodást váltott ki a baloldalon.

Nicolas Sarkozy államfő kormányának sokak által kifogásolt reformját a képviselők 329 szavazatával 233 ellenében hagyta jóvá a párizsi nemzetgyűlés. A szavazás előtt több ezer baloldali tüntetett a Place de la Concorde-on, a nemzetgyűléstől nem messze, és általános sztrájkot helyeztek kilátásba a törvény jóváhagyása esetén.

A szakszervezetek a szerdai szavazás után megerősítették korábbi ígéretüket, hogy tömegtüntetéseket szerveznek az egész országban szeptember 23-ra, mielőtt a törvény a Szenátus elő kerül. Múlt héten már volt egynapos sztrájk, illetve tüntetéssorozat több mint 100 francia városban, a szakszervezetek szerint ezeken legalább kétmillióan vettek részt.

A jobboldali kormány szerint a reform révén 70 millió eurót tud megtakarítani a nyugdíjalap, és ez segít fékezni a költségvetési hiány növekedését. Felmérések azt mutatják, hogy a franciák nagy többsége egyetért a reformot ellenző baloldallal, illetve a szakszervezetekkel. Még akkor is, ha tisztában vannak vele: Franciaország lakossága öregszik, és egyre nő a nyugdíjalap deficitje.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!