Nagyvilág

2010.09.06. 16:10

Megfosztanák francia állampolgárságuktól a rendőrre támadó bevándorlókat

<p>Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök hétfőn bejelentette: egy új törvénnyel megfosztanák francia állampolgárságuktól azokat a bevándorlókat, akik a rendfenntartó erők tagjainak életét veszélyeztetik.</p>

A poligámia miatt elítélt embereknek nem kell tartaniuk ugyanakkor attól, hogy elveszítik francia állampolgárságukat, csak attól, hogy nem kapnak majd többszörös állami támogatást feleségeik után.

A francia elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a francia kormány "amilyen gyorsan csak lehet" el fogja készíteni a törvénytervezetet, amely még ebben a hónapban a parlament elé kerülhet. Az új törvény lehetőséget adna a bíráknak arra, hogy megfosszák francia állampolgárságuktól a köztisztviselőkre, különösen a rendőrökre támadó bevándorlókat. A törvény azokra vonatkozna, akiknek tíz éven belül adták meg a francia hatóságok az állampolgárságot.

Ezen felül a kormány szeretné megkönnyíteni a külföldiek, bizonyos körülmények esetén akár az Európai Unió polgárainak kiutasítását az országból. Az elnöki hivatal közleménye szerint akkor alkalmaznák az új szabályokat, amikor a bevándorlók a "közrendet veszélyeztetik, nem tudják biztosítani megélhetésüket, és visszaélnek a szabad mozgását biztosító jogokkal".

A bejelentést azután tették, hogy több száz romát deportáltak vissza Romániába és Bulgáriába, és Sarkozy egy beszédben keményebb fellépést ígért a bevándorlók ellen.

A francia belügyminiszter korábban felvetette, hogy meg kellene fosztani állampolgárságuktól a poligámia miatt elítélt emberek is. A hétfői közlemény ezt nem említi, csak szabályszigorítást, hogy ne tudjanak több feleség után is állami támogatásokat igényelni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!