Nagyvilág

2010.09.27. 16:14

Lemondott a koszovói elnök

<p>Lemondott posztjáról hétfőn Koszovó elnöke, miután az alkotmánybíróság súlyos alkotmánysértésnek nevezte, hogy államfőként megtartotta pártelnöki tisztségét is. Az 58 éves Fatmir Sejdiut 2006 februárjában választották meg Koszovó elnökévé, miután elődje betegség következtében meghalt.</p>

Az elnök lemondása miatt Koszovó államfői tisztségét átmenetileg a parlament házelnöke veszi át.

Fatmir Sejdiut sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond Koszovó elnöki tisztségéről az alkotmánybíróság döntése miatt. A távozó államfő elmondta: azt gondolta elég lesz, ha csak felfüggeszti pártelnöki feladatainak ellátását, és így akkor sem sérti az alkotmányt, ha papíron a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) elnöke marad. "Az alkotmánybíróság ezt másként látta, és tiszteletben tartom az ítéletet" - jelentette ki Sejdiu.

A koszovói alkotmánybíróság pénteken az alkotmány "súlyos megsértésének" nevezte, hogy a politikus államfőként pártelnöki tisztséget is tart. Az államfő ellen parlamenti képviselők emeltek panaszt a bíróságnál. Sejdiu lemondása után a parlament házelnöke lesz az átmeneti államfő.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!