Nagyvilág

2010.09.07. 14:25

Iskolai szigor: rossz színű ruha miatt küldték el

<p>A hét éves Emma olyan pólóban ment iskolába, aminek a tanára szerint "rossz zöld az árnyalata", ezért hazaküldték.</p>

Ha a magyar diákok panaszkodnak az iskolai szigorra és kekeckedésre, akkor valószínűleg nem tudják, hogy milyen a brit iskolások sorsa, ahol az öltözködés szabadságát csak hírből ismerik a tanulók. A tanintézménybe ugyanis uniformisba kell járniuk, de a legenyhébb esetben is meghatározott ruhadarabok viselhetők csak és az is szabályozva van, hogy mennyi ékszer engedhető meg a lányok esetében. De eme nagy öltözködésbeli szigorságban is ledöbbentette a briteket, hogy a leedsi Green Lane Általános Iskolában hazaküldték iskolakezdéskor a hét éves Emma Johnson-t mert rossz árnyaltú volt a zöld pólója. Az iskola előírás szerint ugyanis a sötét (sötétkék vagy fekete) szoknyához avagy nadrághoz fehér, vagy jádezöld (ez az iskola színe) felsőt kell viselni. A tanár szerint Emmának nem jádezöld volt a pólója. Bár számos diák leginkább örülne egy potyanapnak a kis Emma teljesen kétségbeesett. A kislánnyal egy levelet küldött a tanár a szülőnek, amiben kéri, másnap már megfelelő árnyaltú zöld felsőben küldje lányát iskolába. Az édesanya Sue Johnson (42) szerint igazságtalan az eljárás, ez volt az iskola színéhez legközelebb álló árnyalatú felső, amit venni tudott, s szerinte ez teljesen egyezik is.

Miért nem az iskola fizeti?

"Amennyiben ennek költsége a szülőt terheli, nem érzem igazságosnak, hogy egy - szerintük - színárnyalatnyi különbségből ilyen felhajtást csináljanak. Vagy pedig biztosítsa az iskola az egyenruhát. Ebből a pólóból 5 darabot vettem tanévkezdésre, s nincs arra lehetőségem, hogy vegyek másik 5 darabot, ami az iskola szerint megfelelőbb, s amit nem is tudok, hogy hol vehetnék meg pontosan ugyanolyan színben, mint amit elvárnak." - panaszkodott az anyuka az egyik brit hírportálnak. Az iskola azonban nem hátrál meg, azzal érvel: az előző tanév végén - mint mindig - elmondták mit várnak a következő tanévben, így a szülőnek lett volna ideje a megfelelő zöld árnyalatú felsők beszerzésére.

Ezek után azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy a magyar iskolák öltözködési szabályai semmiségek ehhez képest...
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!