Nagyvilág

2010.09.27. 18:49

Abbász egyelőre nem fordít hátat a tárgyalásoknak, bár újraindulhattak a zsidó telepépítések

<p>A palesztin elnök hétfőn bejelentette, hogy egyelőre nem vonul vissza az Izraellel folytatott közvetlen béketárgyalásoktól, annak ellenére, hogy az izraeli kormány nem hosszabbította meg az izraeli telep építések ideiglenes tilalmát.</p>

Mahmúd Abbász korábban többször is kijelentette: a telepépítések újraindítása a húszhónapos szünet után újrakezdett béketárgyalások végét jelentené.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egy párizsi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy korábbi kijelentéseivel ellentétben egyelőre nem vonul vissza az Izraellel folytatott tárgyalásoktól. A palesztin vezető előbb még a Fatah és a Palesztin Felszabadítási Szervezet véleményét kéri, majd október negyedikén az Arab Liga országainak külügyminiszterivel tárgyal, és csak azután dönt a tárgyalások további sorsáról.

A palesztin vezető korábban többször is kijelentette, hogy hátat fordít a közvetlen béketárgyalásoknak, ha az izraeli kormány nem hosszabbítja meg a zsidó telepépítések tilalmát. A tíz hónapra szóló ideiglenes tilalom vasárnap éjfélkor járt le. Hétfőn már több, Ciszjordániában lévő zsidó telepen munkagépek dolgoztak, de nagy építkezések egyelőre nem történtek.

Elemzők szerint Abbász szinte biztosan vissza fog lépni a tárgyalásoktól, ha nagy építkezésekbe kezdenek a telepeken, de izraeli tisztségviselők abban bíznak, hogy a visszafogott építkezéseket tolerálni fogja. Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint az izraeli kormányfő hivatala közölte a telepesekkel: megkezdhetik az építkezéseket, de csak akkor, "ha nem csinálnak belőle nagy ügyet".

A zsidó telepek helyzete a megegyezés egyik legfontosabb kérdése. Jelenleg mintegy félmillió izraeli él azokon a zsidó telepeken, amelyeket a megszállva tartott Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben építettek fel. A telepek azonban a majdani palesztin állam tervezett határain belül találhatók, ezért jelentenek régóta vitás pontot a közel-keleti megegyezési folyamatban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!