Nagyvilág

2010.09.08. 18:05

250 holttestet emeltek ki egy boszniai tóból

<p>Már 250 muszlim háborús áldozat holttestét emelték ki egy tóból Bosznia-Hercegovinában. A vizsgálatok szerint az 1992 és 95 között dúlt háború etnikai tisztogatásainak áldozatait dobták bele a szerb milicisták.</p>

"Már 250 csontvázat találtunk" - mondta a Boszniában eltűntek után kutató intézet vezetője az AFP hírügynökségnek szerdán. "834 embert keresünk, akiknek Visegrad környékén veszett nyomuk, és úgy gondoljuk, hogy az áldozatok felét a Perucsac-tóba dobták" - tette hozzá Amor Maszovics. A szakértők szerint olyan muszlimok maradványairól van szó, akiket a boszniai háború elején öltek meg a szerb félkatonai egységek.

Az áldozatok kiemelése még júliusban kezdődött, miután leeresztették a tó vízét, hogy felújítsák a Drina-folyó víztározójának gátját. A tervek szerint a tavat csütörtöktől ismét visszatöltik, de az intézet arra kérte a hatóságokat, halasszák el a műveletet október elsejéig, hogy folytathassák a munkát. A boszniai kutatók ugyanakkor a szerb hatóságoktól is engedélyt kértek, hogy a Drina szerbiai oldalán is kutathassanak háborús áldozatok után.

A muszlimok, szerbek és horvátok között dúlt boszniai háború 100 ezer emberéletet követelt. A Nemzetközi Vöröskereszt mintegy 10 ezer embert még mindig eltűntként tart nyilván.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!