Nagyvilág

2010.08.07. 06:16

Tűzvész egy kínai aranybányában - 16 halott

<p>Tizenhat bányász meghalt és többen megsérültek, amikor tűz tört ki egy Kína keleti részén található aranybányában - jelentette szombaton a kínai állami média. A mentőalakulatok még küzdenek hét bányász kiszabadításán. A tüzet már sikerült eloltani, de a bánya több járatában nincsen áram.</p>

A hivatalos Új Kína állami hírügynökség jelentése szerint 16 bányász halt meg a péntek délután kitört bányatűzben, a Kína keleti részén található Santung tartományban. Helyi tisztségviselők közlése szerint 329 bányász dolgozott a mélyben, amikor hirtelen felcsaptak a lángok - írta az Új Kína.

279 munkást szinte azonnal sikerült kimenteni, de heten még mindig a járatokban vannak. A mentőalakulatoknak sikerült felvenniük a kapcsolatot a még mindig lent lévő vájárokkal, és dolgoznak kimentésükön - írta a kínai hírügynökség.

A több tucatnyi sérültet két helyi kórházban kezelik. A sérültek számáról, és állapotukról nem közölt adatokat a hivatalos kínai média. A halálos áldozatok többsége a mérgező füst miatt halt meg.

A péntek délután, helyi idő szerint nagyjából öt órakor keletkezett tüzet szombat reggelre sikerült eloltani, de a járatok egy részében továbbra sincsen áram - közölte a hírügynökség. Az első vizsgálatok szerint a tüzet egy elektromos kábel okozta. A bánya tulajdonosát a rendőrség őrizetbe vette.

A kínai bányák a világ legveszélyesebb munkahelyeinek számítanak. Az elmúlt hét napban 38 bányász halt meg három különböző bányabalesetben Kínában. A hivatalos adatok szerint tavaly 2631 munkás halt meg a kínai szénbányákban, ám a független szakszervezeti csoportok szerint ennél jóval több lehet az áldozatok száma. Szerintük számos balesetről hallgatnak a hatóságok, hogy elkerüljék a költséges bányabezárásokat.

- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!