Nagyvilág

2010.08.26. 06:36

Kim Dzsong Il Kínába tart?

<p>Kínába tart Kim Dzsong Il észak-koreai vezető - közölték csütörtökön dél-koreai források. A látogatásról szóló hírt egyelőre sem Phenjan, sem pedig Peking nem erősítette meg.</p>

Az észak-koreai vezetőt szállító különvonat a hírek szerint csütörtök reggel indult útnak Phenjanból. A szöuli sajtó szerint egyelőre nem világos, pontosan hova tart Kim Dzsong Il, ahogy az sem, hogy mi a látogatásának a célja. A "Kedves Vezető" májusban már járt Kínában, az egyetlen államban, amellyel rendzseres kapcsolatot tart fenn a kommunista ország. Akkor Kim öt napot töltött a Pekingben, és találkozott Hu Csin-tao kínai elnökkel is.

A dél-koreai sajtó szerint a mostani vizit célja az észak-koreai utódlással kapcsolatos ügyek is lehetnek, mert az első számú vezetővel tart legkisebbik fia, Kim Dzsung Un is. Az AFP szerint a jövő hónapban esedékes pártkongresszuson dönthetnek Phenjanban a következő észak-koreai vezetőről. A hatalom átadása már régóta téma a nemzetközi sajtóban, miután Kim Dzsong Il 2008 augusztusában agyvérzést kapott.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!