Nagyvilág

2010.08.24. 08:56

Jimmy Carter Észak-Koreába készül

<p>Észak-Koreába utazik a napokban Jimmy Carter volt amerikai elnök - közölte egy amerikai újság hétfőn. A Nobel-békedíjas politikus egy amerikai állampolgár szabadon engedését akarja elérni. Bill Cintonnak sikerült tavaly.</p>

A Foreign Policy című lap szerint Carter látogatása a napokban várható, de a volt amerikai elnököz közel álló források egyelőre nem hozták nyilvánosságra a vizit időpontját. A Nobel-békedíjas politikus Aijalon Mahli Gomes szabadonengedését akarja elérni. A 30 éves fiatalembert - aki korábban angol tanárként dolgozott Dél-Koreában - a kínai-észak-koreai határnál tartóztatták le januárban, majd áprilisban nyolc év kényszermunkára és 700 ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték tiltott határátlépésért. Az észak-koreai állami média szerint Gomes júliusban öngyilkosságot kísérelt meg, és kórházba szállították.

A lap szerint Carter magánlátogatás keretében utazik a kommunista országba, ahogy azt Bill Clinton is tette tavaly. A volt amerikai elnöknek sikerült hazavinnie a Current TV két riporterét, akiket ugyancsak tiltott határátlépés miatt tartóztattak le Kína és a KNDK közötti határzónában.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!