Nagyvilág

2010.08.27. 06:21

Carter sikerrel járt Észak-Koreában

<p>Hazaindult Észak-Koreából Jimmy Carter volt amerikai elnök pénteken. A Nobel-békedíjas politikus egy amerikai állampolgárért ment, akit még januárban tartóztattak le tiltott határátlépésért a kommunista országban.</p>

Carter nem találkozott az első számú vezetővel, mert Kim Dzsong Il éppen Kínában tartózkodik.

Carter különgépének fedélzetén utazik haza Aijalon Mahli Gomes amerikai állampolgár is, akit néhány hónapja ítéltek el Észak-Koreában. A férfit a kínai határzónában tartóztatták le még januárban, majd áprilisban nyolc év kényszermunkát és 600 ezer dolláros büntetést szabott ki rá a bíróság tiltott határátlépés miatt. A Carter Center közleménye szerint a 31 éves férfit humanitárius okokból amnesztiában részesítette Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, így távozhatott az országból. Gomes helyi idő szerint pénteken Bostonban találkozhat családtagjaival.

Carter szerdán érkezett a KNDK-ba magánlátogatás keretében. Ennek ellenére azt üzente vele az észak-koreai vezetés Washingtonba, hogy készek visszatérni nukleáris leszerelésről szóló hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyek tavaly áprilisban álltak le. Az amerikai politikus hírek szerint személyesen is találkozott a phenjani delegáció vezetőjével, Kim Kje Guannal. A volt amerikai elnök legmagasabb szintű tárgyalópartnere az elmúlt napokban Észak-Korea második számú vezetője, Kim Jong Nam volt, aki szintén megerősítette, hogy folytatnák az egyeztetést az atomprogramról, és a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről.
A nemzetközi egyeztetés folytatását az utóbbi hónapokban más tényező is akadályozta: a dél-koreai Cshonan hadihajó elleni északi torpedótámadás, amely 46 tengerész halálát okozta.

A volt amerikai elnök ugyanakkor nem találkozhatott Kim Dzsong Illel. A "Kedves Vezető" éppen Kínában tartózkodik, különvonata - hivatalosan nem megerősített hírek szerint - csütörtökön lépte át a határt. A nemzetközi sajtó tudni véli, hogy Kim azért utazott a szomszédos országba, hogy az észak-koreai utódlásról egyeztessen. Állítólag vele van legkisebbik fia, Kim Dzsong Un is, akit Kim Dzsong Il politikai örökösének tartanak.

- Független Hírügynöksé g

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!