Nagyvilág

2010.08.26. 06:01

A franciák fele támogatja a romák kitoloncolását

<p>A franciák körülbelül 48 százaléka támogatja az illegális cigánytelepek felszámolását és a romák hazatoloncolását - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.</p>

Július vége óta 681 embert utasítottak ki, és szállítottak haza Romániába és Bulgáriába.
A közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 42 százaléka ellenzi a francia kormány döntését, míg 10 százalékuknak nincs véleménye az ügyben. Az adatokból az is kiderül, hogy a kitoloncolások támogatóinak aránya 70 százalékra emelkedett a jobb oldali szavazók körében, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front szavazóinak 83 százaléka áll ki Sarkozy államfő döntése mellett.

A francia elnök a bűnözés emelkedésére hivatkozva rendelte el néhány hete, hogy fel kell számolni az illegálisan felállított cigánytelepeket, és a lakókat haza kell szállítani Kelet-Európába. Bár Románia és Bulgária 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, a munkaerőpiac részben zárva maradt állampolgáraik előtt. A francia törvények szerint az ezekből az országokból érkezőknek három hónap után el kell hagyniuk az országot, ha nem találtak munkát, vagy nem rendelkeznek állandó, törvényes lakóhellyel. A cigányok hazatoloncolását számos bírálat érte jobb - és baloldali politkai körökből éppúgy, mint a Vatikán részéről.
- Független Hírügynökség  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!