Nagyvilág

2010.07.30. 08:41

Varrodai dolgozók tüntetnek: úttorlaszokat emelnek és gyújtogatnak

<p>A becslések szerint 5000 ruhaipari munkás vonult pénteken az utcára Dakkában, ahol utakat zártak le, gyárakat és üzleteket támadtak meg, illetve több boltot ki is fosztottak.</p>

Az elégedetlenkedők ugyanis keveslik a kormány által ígért minimálbér emelést. A dolgozók a legnagyobb nyugati márkák termékeit varrják Bangladesben. A kormány a hét elején bejelentette, hogy az eddigi 1662 takás (5000 forint) minimálbért 3000 takára (valamivel több mint 9000 forint) emeli. A legtöbb szakszervezet ugyanakkor 5000 takás (15 ezer forint) bért szeretett volna. A világon Bangladesben a legalacsonyabb az ipari dolgozók bére.

De nem csak a gyárnegyedben tiltakoztak a munkások. Dakka elegáns negyedében, Gulsában is megjelentek, ahol a legtöbb nagykövetség és segélyszervezet irodája is áll. Több autót és boltot is felgyújtottak. A rendőrség szerint néhány elegáns üzletbe is betörtek, amelyeket kifosztottak, majd szintén felgyújtottak.

A béremelést a legnagyobb szakszervezetek elfogadták, néhány kisebb azonban nem. Bangladesben a textilipar rendkívül fontos: tavaly ez adta az ország exportjának 80 százalékát. A tüntetések pedig rosszkor jöttek az ágazatnak. A bangladesi gyárak ugyanis igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a kínai vállalatoktól elcsábítsák a nyugati ruházati cégeket, hogy náluk varrassák a termékeiket.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!