Nagyvilág

2010.07.28. 17:31

Mégis megmarad a szlovák koalíciós többség

<p>Mégsem szűnt meg a szlovák kormánykoalíció parlamenti többsége, mert egyelőre nem lép ki a Szabadság és Szolidaritás nevű kormánypártból az "Egyszerű Emberek" nevű kezdeményezés négy képviselője. Ha ezt megtennék, a négypárti jobbközép koalíciónak csak 75 mandátuma lenne a 150 fős parlamentben.</p>

Ha pedig nem szavaznának a koalíciós pártokkal, augusztus elején a kormányprogramot sem lehetne jóváhagyni. A szlovák politika és sajtó az elmúlt órákban egymásnak ellentmondó hírekkel volt teli azzal kapcsolatban, hogy a csoport távozik-e a koalícióból, vagy sem. Az okot az "Egyszerű Emberek" vezető képviselője, Igor Matovič ((matovics)) szolgáltatta. A Hospodárske noviny ((hoszpodárszke novini)) gazdasági napilap online változatának ugyanis azt nyilatkozta: nincs maradásuk, mert elképzeléseik a kormányzati tervek közé nem illeszkedik.

Matovič közölte: bár csalódtak a koalícióban, ígéretet tettek a program parlamenti támogatására. Matovič szerda délutáni sajtóértekezletén már azt mondta, egyelőre maradnak, végleges döntést pedig akkor hoznak, ha részleteiben megismerik a kész kormányprogramot.

Az "Egyszerű Emberek" a második legerősebb kormánypárt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) ((eszáesz)) listáján jutott a parlamentbe, méghozzá úgynevezett preferenciaszavazatokkal. A választók a jelöltlista utolsó négy helyéről "karikázták be" őket a törvényhozásba.

Már a kampány idején az SaS programjától eltérő célkitűzéseik voltak. Szerették volna például elérni, hogy a képviselők fizetése a szavazásokon való részvételüktől függjön. Azzal érveltek, hogy a hétköznapi emberek fizetése is teljesítményfüggő, és ezt az elvet a parlamentben is alkalmazni kellene.

A csoport vezetője Igor Matovič ((matovics)) nagyszombati médiavállalkozó közvetlenül a választások után bejelentette, hogy egy vállalkozói csoport 20 millió eurót ígért neki és társainak, ha nem támogatják az akkor még csak formálódó jobbközép koalíciót. Néhány órán belül pedig azt állította, hogy az őt megszólító vállalkozó régi barátja, aki bevallotta, hogy csak viccelt.

Ivan Gašparovič ((gasparovics)) államfő már akkor nyíltan meg is fogalmazta, hogy az "Egyszerű Emberek" veszélyes, mert az összes pártnak jelezte, milyen árat kér a támogatásért. A sajtóban, sőt elemzők és politikusok körében is vita indul arról, hogy mennyire szavahihető Matovič. Az őt listájára vevő párt elnöke is úgy fogalmazott: hiba volt indítani őt a választáson, mert még nem érett, és szeret tetszelegni a sajtóban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!