Nagyvilág

2010.07.13. 17:35

Államkötvényeket dobott piacra Horvátország, hogy fedezze kiadásait

<p>A horvát kormány kedden arról döntött, hogy 13,4 milliárd kuna értékben (több mint 510 milliárd forint) ad ki kötvényeket, hogy fedezni tudja a költségvetési hiányát és törleszthesse eddig felvett hiteleit.</p>

Ivan Suker pénzügyminiszter azt mondta, hogy a pénzből a recesszió sújtotta ország pénzügyi stabilitását lehet megteremteni az elengedhetetlen reformokhoz.  A tárcavezető kiemelte: égető szükség van a változtatásokra, hogy megforduljon a gazdaság teljesítményének csökkenése.

A 10 évre szóló államkötvényeket Horvátországban és Amerikában dobják piacra. A kamatszintet 6,5 és 6,7 százalékban határozták meg. A horvát gazdaságot nehezen érintette a gazdasági válság. A termelés csökkent, csakúgy, mint a bevételek- ám az állam nem költött kevesebbet. Elemzők szerint tavaly és idén annyival zsugorodott a hazai össztermék, amekkora összegben most kötvényeket bocsát ki az állam. Zágrábi elemzők szerint "már elköltöttük azt a pénzt, amelyre most számít a kabinet." A nemzeti bank adatai szerint a horvát államadósság tavaly évvégén meghaladta a 94 százalékot, idén pedig elérheti a 100 százalékot.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!