Nagyvilág

2010.07.01. 13:51

Új óceán születik a Földön

<p>Az új óceán a mai Északkelet-Afrikában fog kialakulni.</p>

Izgalmas bejelentést tettek brit geológusok a napokban: nagyjából 10 millió éven belül két részre szakad az afrikai kontinens, vagyis - földtörténi szempontból - gyors folyamatok zajlanak Afrikában. A kutatók 2005-től dolgoznak Afar régióban, ahol egyszer csak megnyílt a Föld; egy közel 60 kilométer hosszú törésvonal jött létre Etiópia északi részén, ami néhány nap alatt 8 méter szélesre nyílt meg, s forró, olvad kőzet szivárgott a felszínre. A törés az elmúlt időben tovább nőtt, s a föld alatti kitörések eredményezik végző soron, hogy Afrika szarva (a Szomáli-félsziget) végül leszakad a kontinensről, s ez egy "kis Afrika" jön majd létre. Ami nem is lesz annyira kicsi, az új óriássziget mérete Grönlandhoz lesz fogható. A tengerszint alatt területekre betörő Indiai-óceán pedig egy új óceánt hoz majd létre.

Nézze meg a képeket >>>

Tim Wright vezető kutató a királyi tudományos társaság nyári tárlatán kiemelte: "Fantasztikus, hogy egy ilyen jelentős geológiai folyamat születését figyelhetjük meg, amiből felbecsülhetetlenül sokat tanulhatunk a Föld keletkezéséről, hogy miként alakult ki jelenlegi domborzata."
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!