Nagyvilág

2010.07.15. 19:39

16 millió év múlva (újra) kihal a Föld

<p>27 millió évente lenullázódik az élet a Földön. 16 millió év van a következő kipusztulásig.</p>

A tudódok már korábban megállapították: egyfajta körforgásban működik világunk, amiben szabályszerű időközönként kipusztul a Föld. Ez nagyjából 27 millió évente ismétlődik meg, legalábbis az elmúlt 500 millió évben így történt. A tudósok többsége eddig az 1980-as években felállított elmélethez tartották magukat, miszerint ezért a Nap láthatatlan testvére a Nemesis tehető felelőssé. Ez a sötét csillag nagyjából 27 millió évente közelíti meg a Napot, aminek hatására a Napunkat nagy távolságban körbevevő gömbszerű képződményben az Oort-felhőben zavar támad. A felhőben elképzelhetetlen számú apró égitest kering központi csillagunk körül, ami a halálcsillag közelségének hatására kiszabadul, elárasztva a Földet. Tudósok állítása szerint ez a jelenség okozta a dinoszauruszok kihalását 65 millió évvel ezelőtt.

A Kansasi Egyetem tudósai azonban megcáfolni igyekeznek a Nemesis-elméletet, s azzal álltak elő: túl szabályos időközönként történik meg ez a jelenség ahhoz, hogy egy égitest okozná. Dr. Adrian Melott, a Kansasi Egyetem asztrofizikusa arról számolt be: az utóbbi 500 millió évben a Napnak számos közeli találkozója volt más, ismert csillagokkal. Ezek jelentős tömegvonásának pedig bizonyosan hatnia kellett volna a Nemezis keringési pályájára, ami miatt a 27 millió éves ciklus is törvényszerűen módosul.

Abban minden tudós egyetért: ez a szabályos ismétlődés nem lehet véletlen, de hogy pontosan mi okozza azt (egyelőre) nem tudni biztosan. Miután a legutolsó kihalás 11 millió éve volt, van még nagyjából 16 millió éve a tudósoknak, hogy kiderítsék az oko(ka)t.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!