Nagyvilág

2010.06.10. 14:54

Vasúti sztrájk Görögországban a cég privatizációja ellen

<p>Görögországban csütörtökön szinte teljesen leállt a vasúti közlekedés, miután 24 órás munkabeszüntetést kezdtek a vasúti dolgozók.</p>

Az alkalmazottak a sztrájkkal a Hellén Vasúttársaság egyik leányvállalatának, a Trainose nevű cégnek a privatizációja ellen tiltakoznak. A magánosítás a görög kormány megszorító intézkedéseinek része, amellyel az államháztartási hiányt akarják csökkenteni.

A görög vasúti dolgozók szakszervezetének vezetője szerint Görögországban csütörtökön országszerte mindössze 3 vonatjárat indítanak el a megszokott napi 460 helyett. Így például nem járnak az Athént és a város nemzetközi repülőterét összekötő szerelvények sem.

"Ellenezzük a vasúttársaság átszervezési programját, amelyet a kormány a múlt héten jelentett be, és amelynek értelmében a Trainose 49 százalékát privatizálják" - mondta Nikos Kioutsoukis, a Vasúti Dolgozók Pánhellén Szakszervezetének elnöke az AFP francia hírügynökségnek.

A görög kormány múlt héten ismertetett magánosítási tervei szerint az elkövetkezendő 3 évben a közlekedési, és postai ágazat számos részét privatizálják - elsőként a Hellén Vasúttársaság Trainose nevű leányvállalatát - amely egyaránt bonyolít személy-, és áruforgalmat. Az állami cégek privatizációja az athéni kormány megszorító csomagjának része, amelynek eredményeképp mintegy 10 milliárd euróval akarják csökkenteni az államháztartási hiányt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!