Nagyvilág

2010.05.04. 17:31

Pert vesztett a brit kormány a volt guantánamói foglyoktól szerzett bizonyítékok ügyében

<p>Visszautasította kedden a brit Fellebbviteli Bíróság a kormány kísérletét, hogy titokban szerzett bizonyítékokat használjanak fel polgári peres eljárásokban azok ellen, akiket a guantánamói börtöntáborban tartottak fogva és a rabok állítása szerint megkínoztak.</p>

A bírósághoz a tábor hat volt foglya fordult, köztük a kiemelten kezelt volt brit állampolgár, Binyam Mohamed.

Ügyvédei szerint Binyam Mohamedet pakisztáni elfogása után Marokkóba, majd Afganisztánba szállították, és mindkét helyen megkínozták. Mohamed volt az elsõ, akit Guantánamóról szabadon engedtek Barack Obama 2009. januári hivatalba lépése után. Obama egyik elsõ intézkedéseként bejelentette, hogy egy éven belül bezárják a börtöntelepet.

A Reprieve nevû brit jogászcsoport, amely a Fellebbviteli Bírósághoz fordult, kedden üdvözölte a testület döntését.

Mohamed, valamint öt további fogoly kártérítési igényt jelentett be. Mindannyian tagadták, hogy közük lenne a terrorizmushoz, és azt állították, hogy a brit titkosszolgálatok, az MI5 és MI6 járultak hozzá törvénytelen bebörtönzésükhöz, kiszolgáltatottságukhoz több helyen, így Guantánamón, ahol megkínozták õket.

A hét éven át fogvatartott 31 éves Binyam Mohamed ügye kapcsán a bal- és a jobboldali brit média is azzal vádolta a kormányt, hogy titkolni próbálja közremûködését a terroristagyanús rabok megkínzásában. Az Equalities és a Human Rights Commission nevû brit jogvédõ csoportok februárban sürgõs vizsgálatot követeltek azokkal az állításokkal kapcsolatban, hogy a brit titkosszolgálatok több mint 20 gyanúsított megkínzásában vettek részt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!