Nagyvilág

2010.05.01. 15:06

MEXIKÓI-ÖBÖL - 48 órán belül a helyszínre utazik az amerikai elnök

<p>Negyvennyolc órán belül a Mexikói-öbölbe utazik Barack Obama amerikai elnök, hogy felmérje a kialakult helyzetet az egyre terjedõ olajfolt környékén - közölte szombaton a washingtoni Fehér Ház egyik illetékese.</p>

A múlt héten felrobbant majd elsüllyedt tengeri fúrótoronyból naponta csaknem 760 ezer liter olaj ömlik a tengerbe, súlyos veszélybe sodorva a térség élõvilágát. Szombaton Alabama és Mississippi szövetségi államok is szükségállapotot hirdettek, mert a Mexikói-öbölbõl partjaik felé tart a hatalmas olajfolt.

Szerdán már Louisianában, pénteken pedig Floridában is kihirdették a szükségállapotot az olajkatasztrófa miatt, ami a feltevések szerint akár az 1989-es alaszkai Exxon Valdez-szennyezésénél is nagyobb méretû lehet.

A helyszínre készülõ Barack Obama korábban úgy nyilatkozott, hogy 1900 szövetségi embert irányítottak a térségbe, akik háromszáz hajóval és légi jármûvel próbálnak segíteni a munkálatokban.

A BP fúrótornya április 20-án gyulladt ki majd robbant fel. A létesítményen több mint 120-an dolgoztak, többségüknek sikerült elmenekülnie. Tizenegy munkás azonban eltûnt a szerencsétlenségben, õket napokig keresték, ám a szakemberek szerint életüket vesztették katasztrófában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!