Nagyvilág

2010.05.11. 17:43

Figyelmeztetés a gigantikus euró-mentőcsomagból kimaradó briteknek

<p>Magára maradhat Nagy-Britannia, ha a piacok nyomása alá kerül.</p>

Ezt a magyar PSZÁF-nak megfelelő francia pénzügyi hatóság (AMF) elnöke mondta kedden, miután London visszautasította, hogy csatlakozzon a 750 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomaghoz.


Az Európai Unió pénzügyminiszterei hétfőn hajnalban ötszáz milliárd eurós mentőcsomagot hagytak jóvá Brüsszelben az euró védelmében, a görög válságra reagálva, és annak terjedését megakadályozva. Ehhez jöhet még a Nemzetközi Valutaalap 250 milliárd eurós hitelkerete. Az IMF állítólag kész a közreműködésre.

A példátlan nagyságú összegről szóló döntés az euró elleni spekulációs támadások elhárítását célozza. A csomag részben hitelről, részben hitelgaranciáról szól, az 500 milliárd euró uniós kötelezettségvállalásban tehát nincs benne az a hitelkeret, amelyre szükség esetén - vagyis ha fizetési gondjai támadnának az euró-övezet valamelyik országának - a Nemzetközi Valutaalaptól számítana az Európai Unió.
.
Az EU-tag Nagy-Britannia nincs benne az euró-övezetben, és nem hajlandó részt venni a gigantikus mentőcsomagban. A francia Europe 1 nevű rádiónak nyilatkozva a francia pénzügyi hatóság elnöke azt mondta kedden, hogy a "britek, miután kívül maradtak az európai mentőcsomagon, egyedül maradtak, és így kell szembenézniük a font elleni esetleges támadással. Jean-Pierre Jouyet, az AMF elnöke közölte: "Ha valaki nem akarja kifejezni szolidaritását az euró-övezettel, akkor látni fogja, hogy mi történhet vele kívülállóként."
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!