Nagyvilág

2010.03.17. 20:34

Drezda bombázása - 25 ezer halott a hivatalos adat szerint

<p>Drezda - Nyilvánosságra hozta végső hivatalos jelentését szerdán az a bizottság, amelyet a drezdai bombázásokban meghalt emberek pontos számának megállapításával bíztak meg. A halottak számát 25 ezerre tették. A második világháború vége előtt a szövetséges erők több mint ezer repülőgépe egy éjszaka alatt porig rombolta Drezda városát, nagyjából kilencezer tonnányi bombát dobva a menekültekkel teli városra. A halottak száma azóta vita tárgya, sokan több százezer halottat említettek.</p>

A halálos áldozatok számának meghatározásával megbízott, nagynevû német történészekbõl álló bizottság 2004 novemberében kezdte meg munkáját. A bizottság minden rendelkezésre álló bizonyítékot tanulmányozott, ezek többségét most vizsgálták meg elõször.

A bizottság végsõ, hivatalos jelentése szerint 25 ezer halálos áldozata volt az 1945. február 13-án este végrehajtott bombázásnak, amelyet amerikai és brit gépek hajtottak végre. A bizottság 2008 októberében, egy elõzetes jelentésében is azt említette, hogy legfeljebb 25 ezer halott lehetett. Akkor a bizottság tagjai nem hivatalosan azt becsülték, hogy húszezer alatt lesz a szám.

Drezda város hatóságai közvetlenül a bombázások után úgy becsülték, hogy 25 ezer halottja volt a bombázásoknak. Ezt a számot azonban a német náci propagandagépezet jóval magasabbra tette, és a halottak száma azóta is vita tárgya volt. Egyesek 250 ezer halottról beszéltek, a holokauszthoz hasonlítva a város lerombolását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!