Nagyvilág

2010.02.03. 12:32

Oroszország üdvözölte, hogy Irán külföldön is hajlandó urándúsíttatni

<p>Az orosz külügyminiszter szerdán azt mondta: csak üdvözölni lehet azt az iráni lépést, ha a perzsa állam elfogadja azt a javaslatot, miszerint külföldön végezteti el az urándúsítást.</p>

Szergej Lavrov úgy vélte, hogy ezzel véget lehet vetni Teherán atomprogramja körül kialakult vitának. "Egy ilyen lépést csak üdvözölni tudunk"- tette hozzá a tárcavezetõ.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kedden késõ este jelentette be, hogy Teheránnak "nem jelent gondot", hogy az atomprogramjához szükséges urániumot külföldre szállítsa, és ott dúsíttassa. Korábban ezt az ENSZ javaslatot Irán elvetette, és mindenáron saját dúsítású uránt akart elõállítani. A Nyugat január 31-ig adott határidõt Ahmadinezsádnak arra, hogy elfogadja, vagy elutasítsa a világszervezet kompromisszumos javaslatát. Teherán azonban kivárt, és csak néhány órával az elõtt mondott igent, hogy a nyugati országok vezetõi összeültek volna újabb Irán elleni szankciókról dönteni.

Irán hivatalosan békés célokra akarja használni az atomenergiát.. A Nyugat ebben kételkedik, és azt állítja: Teherán nukleáris fegyver létrehozásán dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!