Nagyvilág

2010.02.18. 07:44

Maoisták bosszúja - 10 halott

<p>Megrohantak egy falut a maoista gerillák India keleti részében - közölték csütörtökön a rendõrségi források. A támadás bosszú volt, mert a helyiek feldobták több emberüket.</p>

Több mint 100 baloldali gerilla csütörtökre virradó éjszaka vette körbe Phulwaria falut az indiai Bihar államban. A maoisták gránátokat dobáltak a házak közé, és tüzet nyitottak a lakókra. A támadásban tíz civil vesztette életét, öt másik embert pedig magukkal hurcoltak a dzsungelbe, menekülés közben pedig számos épületet felgyújtottak. Az indiai rendõrség szerint a lázadók azzal vádolták a településen élõket, hogy segítették a hatóságokat 11 társuk elfogásában február elején.

A maoisták fegyveres szervezete az 1967-es helyi parasztlázadás nyomán alakult meg, és jelenleg India kilenc keleti államában aktívak.. Állításuk szerint a szegény falusiak jogaiért harcolnak. Az indiai kormány már több offenzívát indított ellenük, de ezek nem váltották be a hozzájuk fûzött reményeket Újdelhiben. A gerillák legutóbb hétfõn léptek akcióba, amikor 24 rendõrt lõttek le Nyugat-Bengália államban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!