Nagyvilág

2010.02.17. 09:49

Kivégzés Floridában

<p>Kivégeztek Floridában kedden egy férfit, akit egy 26 évvel ezelõtti gyilkosságért ítéltek halálra. Hiába tüntettek a börtön elõtt a jogvédõ csoportok.</p>

Martin Grossman még 19 éves volt, amikor meggyilkolta Margaret "Peggy" Park vadvédelmi tisztet. 1984 decemberében egy közúti ellenõrzés során elõbb egy elemlámpával verte be a nõ fejét, majd dulakodás közben hátba lõtte a nõt. A fiatal férfit halálra ítélték, és azóta volt siralomházban. Mielõtt beadták neki a méreginjekciót, azt mondta: "Szeretném kifejezni szívbõl jövõ megbánásomat az áldozat családjának. Nagyon sajnálom, ami azon az éjszakán történt, és mindent, amit elkövettem". A 45 éves férfit kedden este nyilvánították halottnak.

A börtön elõtt emberjogi csoportok tiltakoztak az ítélet végrehajtása ellen. Az aktivisták és zsidó szervezetek korábban hasztalan kérték Charlie Crist floridai kormányzót, hogy kegyelmezzen meg Grossmannak, és változtassa az ítéletet éltefogytig tartó börtönre. Floridában 68 embert végeztek ki a legsúlyosabb büntetés 35 évvel ezelõtti visszaállítása óta. Az Egyesült Államokban idén ez volt a hetedik kivégzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!