Nagyvilág

2010.01.28. 13:37

A túlsúlyos hetvenesek tovább élnek

<p>A túlsúlyos hetvenéveseknél kevesebb az esély arra, hogy tíz éven belül elhaláloznak, mint normális testsúlyú társaiknál - derül ki abból a tudományos kutatásból, amely az Amerikai Geriátriai Társaság lapjában jelent meg.</p>

Ausztrál tudósok több mint kilencezer 70-75 év közötti embert (4677 férfit és 4563 nõt) vizsgáltak tíz éven keresztül.
Kiderült, hogy a testtömeg indexük - vagyis az elhízottság mutatója, a BMI - alapján túlsúlyosnak számító alanyok 13 százaléka tovább élt, mint normál súlyú társaik. Az adatok az elhízott csoportba tartozókra már nem vonatkoztak.

"Azok esetében, akik elfogadható egészségi állapotban megérik a 70 évet más kockázattal, illetve jótékony hatással jár a testben található zsír mennyisége, mint a fiatalabbaknál. Ezt figyelembe kellene venni a testtömeg index-szel kapcsolatos ajánlásoknál." - mondta a kutatás vezetõje. Leon Fischer szerint az Egészségügyi Világszervezetnek az õ kutatási eredményeik alapján át kellene alakítani a BMI besorolásokat.

A test-tömeg indexet úgy számolják, hogy az egyén kilogrammban mért súlyát elosztják a méterben mért magasság négyzetével.. Normális kategóriába a 18.5 illetve a 24.9 közötti, a túlsúlyosak közé a 25 és 30 közötti, az elhízottak közé pedig 30 fölötti BMI-vel rendelkezõ embereket sorolják.

A tudományos kutatásból egyébként kiderült az is, hogy bár a túlsúly meghosszabbíthatja az életet, az egy helyben ülõ életmód a nõknél kétszeresére, a férfiaknál 25 százalékkal növeli a korábbi elhalálozás esélyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!