Nagyvilág

2008.10.03. 09:40

Összecsapások Mexikóban az 1968-as diákmészárlás emléknapján

<p>Tizennyolc rendőr sérült meg, és 20 embert vettek őrizetbe csütörtökön Mexikó fővárosában, miután a biztonsági erők összecsaptak néhány diákkal a 40 évvel ezelőtti diákmészárlásról megemlékező tömegben. Az 1968-as mexikóvárosi események részletei máig tisztázatlanok, a vérengzés egyetlen résztvevőjét sem vonták eddig felelősségre.</p>

A megemlékezésen a becslések szerint körülbelül 300 ezren vettek részt, és igazságot követeltek az egykori áldozatoknak. Transzparenseiken azt írták: "Nem felejtjük el október másodikát!" Az összecsapások a szemtanúk szerint akkor kezdődtek, amikor néhány diák graffitiket akartak festeni egy falra, és a rendőrség őrizetbe vette volna őket.

1968. október 2-án, csupán 10 nappal a mexikói olimpia kezdete előtt, a mexikói biztonsági szolgálatok tagjai a békésen tüntető diákok közé lőttek a mexikóvárosi Három Kultúra terén. Azóta a mexikói hatóságok 44 áldozat holttestét adták át a rokonoknak, de a diákok és jogvédő szervezetek szerint körülbelül 300 embert öltek meg, majd gyorsan eltűntették a vérengzés nyomait.

A londoni székhelyű Amnesty International csütörtökön felszólította Felipe Calderon mexikói elnököt, hogy vizsgálják meg az 1968-as vérengzés körülményeit.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!