Nagyvilág

2008.10.03. 10:34

A kutyabolhák messzebbre ugranak, mint a macskabolhák - átadták az idei vicces Nobel-díjakat

<p>A kutyabolhák átlagosan 20 centivel ugranak nagyobbat, mint a macskabolhák - ez az egyik tudományos felfedezés, amely IG Nobel-díjat, vagyis vicces Nobelt kapott az idén.</p>

Az amerikai massachussettsi Harvard Egyetemen magyar idő szerint péntekre virradóan adták át a 2008-as IG Nobel díjakat.

Az igazi Nobel-díjak paródiáinak szánt kitüntetésekkel az olyan tudományos gondolatokat ismerik el, amelyek "előbb nevetésre késztetik az embereket, majd gondolkozásra". A díjat a Lehetetlen Kutatások Évkönyve (AIR) című tudományos szatirikus lap alapította 18 éve.

Az elismeréseket a 89 éves William Lipscomb, az 1976-os valódi kémiai Nobel-díj kitüntetettje adta át. De a díjazottak is komoly tudósok, akik nem kizárólag viccelődéssel foglalkoznak.

A díjátadási ceremónia is könnyedebb volt, mint az igazi Nobelek átnyújtása. Volt kardnyelés és papírrepülő-eregetés, meg egy nyolcéves kislány, akinek az volt a feladata, hogy félbeszakítsa az ünnepi beszédeket, ha már unja őket.

A jelentősebb 2008-as IG Nobel-díjak:

Az élelmiszeri díjat egy brit-olasz páros kapta a pirított hasábburgonya ropogásának hangját elektronikusan modulálta, miáltal a fogyasztó ropogósabbnak és frissebbnek érzi a krumplit a valóságosnál.

A kémiai díjat megosztva kapta két kutatócsapat: egy amerikai, amely bebizonyította, hogy a Coca-Cola elpusztítja a spermasejteket, és egy tajvani, amely bebizonyította, hogy nem így van.

A fizikai IG Nobel díjat egy amerikai fizikus kapta, annak matematikai bizonyításáért, hogy a haj, drót, vagy más efféle elkerülhetetlenül összegubancolódik.

A biológiai díjat a toulouse-i állatorvosi egyetem három francia tudósa kapta, amiért bebizonyították, hogy a kutyabolhák messzebbre ugranak, mint a macskabolhák, méghozzá átlagosan 20 centiméterrel.

A közgazdasági díjért egy amerikai kutatócsapat kimutatta az összefüggést a szexklubok táncosnőinek peteérési ciklusai és keresetük között.

Korábbi vicces Nobel-díjakat kaptak például annak bebizonyításáért, hogy a patkányok nem tudják megkülönböztetni a japánul visszafelé beszélő személyt a hollandul visszafelé beszélőtől. Ugyancsak IG Nobelt adtak tavaly a lepedőgyűrődés mechanizmusának felkutatásáért és annak felfedezéséért, hogy a Viagra jó a hörcsögök hosszú repülőút miatti időátállási problémáira (jet lag).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!