Nagyvilág

2008.06.18. 09:46

Földrengéssel riogatott a hekker

<p>Óriási ijedelmet keltett egy 19 éves kínai hekker akciója.</p>

Kínában őrizetbe vettek egy fiatal férfit. A gyanú szerint a mindössze 19 esztendős Chen feltörte a helyi füldrengéskutató intézet szerverét, majd hamis előrejelzéseket közölt a várható szeizmológiai aktivitásról, azaz 9-es erősségű földrengéssel riogatott.

Nem csoda, hogy az eset komoly felfordulást okozott a térségben, hiszen - mint ismeretes - néhány héttel ezelőtt mintegy 75.000 ember vesztette életetét, valamint milliók váltak hajléktalanná Kínában egy 7.8-es erősségű földmozgás következtében. A helyiek azóta is folyamatos rettegésben élnek, nehogy megismétlődjék a katasztrófa, már csak ez utóbbi miatt is nevezhető ízetlennek a kínai tinédzser tette.

A hatóságok arról nem adtak hírt, a hekkernek miként sikerült betörnie a szerverre, Kínában szinte tabu témának számítanak ezek az esetek, Chen akciója azonban olyan hatásosra sikerült, hogy óhatatlanul kiszivárgott annak híre.

Egy 9.0-s erősségű földrengés a szakemberek szerint olyan mértékű pusztítást vihetne véghez a kínai Guangxi tartományban, mint a 2004. évi ázsiai szökőár, amely mintegy 250.000 halálos áldozatot követelt.

A hírek arról sem szólnak, hogy mi lehetett a néhány napja elfogott hekker indítéka, illetve hogy milyen büntetésre számíthat tette miatt. Jellemző, hogy az ilyen jellegű bűncselekmény elkövetői "szakmai hiúságból", erőfitogtatásuk végett törnek fel szervereket, nem feltétetlen az anyagi haszon motiválja őket.

Kapcsolódó:

  • Gyorsan nő a földrengés-tó vízszintje

  • Bemutatták az új Bravia modelleket

  • Mobil: fizetős lehet a hívásfogadás is
  • Kipróbáltuk a Firefox 3-at

  • A legtöbb vírust magunk telepítjük

  • Láthatáron a következő Windows

  • Multimédia rovat

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!