Nagyvilág

2007.12.06. 08:31

Schengeni övezet: ma véglegesítik a döntést

<p>Brüsszel - Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa a tervek szerint csütörtökön véglegesíti a schengeni övezet kiterjesztéséről szóló döntést Brüsszelben.</p>

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy december 21-től megszűnik az ellenőrzés a magyar-szlovén, a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határon, egyszerűen tovább lehet majd hajtani az átkelőknél. Az unió gyakorlatának megfelelően a ferihegyi repülőtéren valamivel később, március végén lép életbe a schengeni rendszer.

Az Európai Parlament november 15-én szavazta meg Magyarország és nyolc másik uniós állam csatlakozását a schengeni övezethez. A képviselők 468 igen, 21 nem és 34 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

A december 21-től 3,6 millió négyzetkilométeresre bővülő schengeni övezethez várhatóan csatlakozik majd Magyarország mellett Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Málta is.

Magyarországnak még 10-12 kormányrendeletet, illetve alacsonyabb szintű rendelkezést kell meghoznia a schengeni csatlakozása előtt - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

A luxemburgi Schengenben 1985. június 14-én Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság aláírt egy megállapodást, amely a résztvevő államok közötti közös határokon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről szólt.

A szerződést 1990. június 19-én kibővítették a Schengeni Végrehajtási Egyezménnyel, amely meghatározta a megállapodás megvalósításának folyamatát. A szerződés és az egyezmény végül teljes mértékben 1995-ben lépett hatályba az öt alapító, valamint Spanyolország és Portugália részvételével.

15 nap múlva Magyarország is tagja lesz

Az Európai Unió Belügyi és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön határozatban rögzíti Brüsszelben, hogy az új schengeni tagállamok belépése sikerrel megtörtént. Itthon a hátralévő 15 napban 10-12 kormány- illetve annál alacsonyabb rendű rendelet kidolgozását fejezik be, ezekkel az új határrendszer működését szabályozzák majd.

December 22-étől megszűnik a határellenőrzés Ausztria, Szlovénia és Szlovákia irányában, a többi átkelőnél viszont szigorítás várható, mivel itt lesznek az EU új külső határai. A kormány szerdai ülésén tekintette át, milyen feladatok vannak még hátra ezzel kapcsolatban.

A schengeni övezet bővítése miatt nagyobb lesz itthon a Nemzeti Nyomozó Iroda kapacitása, hogy a határokon átnyúló bűnesetekkel is foglalkozhasson. Kiemelt feladata lesz még Ferihegyen a Reptéri Rendőri Igazgatóságnak, bár a gyakorlatban csak március végétől, mivel az unió gyakorlatának megfelelően csak kora tavasztól nyílik meg ott is a határ.

Jelentős jogalkotói munka kíséri a schengeni csatlakozást. Az egyik legjelentősebb jogszabály a Schengeni Szerződés végrehajtásáról szóló törvény, ez azért fontos, hogy a migrációval és a bűnözéssel kapcsolatos adatok szabadabban áramolhassanak a hatóságok között. Emellett 2008 első heteiben lép hatályba itthon a Prümi Szerződés, amely megteremti a jogi kereteket a tagállamok rendőrségeinek együttműködéséhez - mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter.

Kormány- vagy alacsonyabb szintű rendeletek szabályozzák majd például azt, hogyan működjenek a megmaradó határátkelők, hogyan választják ott el a személy- illetve a teherforgalmat. Külön rendelet szabályozza, hogyan állítják vissza ideiglenesen a határellenőrzést indokolt esetben ott, ahol most megszüntetik. Ez történik majd például jövőre az ausztriai Futball Európa-bajnokság idején. Az érintett rendeletek kidolgozását hamarosan befejezik - ígérte a miniszter.

Kérdésre válaszolva Takács Albert elmondta: szeptember eleje óta próbaüzemben működik a schengeni tagsághoz szükséges informatikai rendszer, az úgynevezett SIS-rendszer. A miniszter pontos számot nem mondott, tudomása szerint eddig körülbelül ezer esetben jelzett pozitív találatot a rendszer, vagyis ennyi esetben találtak a magyar hatóságok például körözött járművet, körözött személyt, menekültet vagy elvesztett okmányt.

Kapcsolódó:

  • Schengen: végső simítások
  • Igen a schengeni bővítésre
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!