Nagyszabású bűnüldözési akciót indított Brazília

  Brazíliaváros/Budapest, 2012. május 3., csütörtök (MTI) – Több mint 8500 katona vesz részt az Amazonas térségében a kábítószer-kereskedelem, az erdőirtás és az illegális bányászat megfékezésére indított hadjáratban – adta hírül csütörtökön a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

Az Agata 4 nevű művelet keretében a latin-amerikai ország északi határvidékén mintegy 5 ezer kilométer hosszan elnyúló területen járőröznek majd a brazil biztonsági erők.
A nagyszabású katonai akció aggodalmat keltett a szomszédos országokban, többek között Venezuelában, bár a brazil kormány – közlése szerint – előzőleg tájékoztatta a környező államokat a készülő műveletről. A védelmi minisztérium egyik illetékese, Jose Carlos De Nardi tábornok a BBC brazíliai szolgálatának nyilatkozva elmondta, hogy ő maga személyesen tájékoztatta Venezuela, Suriname és Guyana illetékeseit a művelet természetéről. “Elmagyaráztam, hogy célunk a bűnözés elleni harc és a brazil kormány jelenlétének megerősítése a határvidéken, országunk egyik legtávolabb eső térségében” – hangsúlyozta.
A hadsereg, a haditengerészet és a szövetségi rendőrség munkáját helikopterek és a légierő gépei segítik. A fegyveres erők közlése szerint bombázni fogják a kábítószer-kereskedők által használt illegális művelési területeket és el fogják kobozni a kolumbiai és bolíviai kokacserje-ültetvényekről származó kokain szállításához használt repülőgépeket.
Az akció részeként ezenkívül orvosokat küldenek az Amazonas vidékének távoli falvaiba, az árvíz sújtotta lakosság megsegítésére.
2010 augusztusa óta a mostani művelet már a harmadik a maga nemében.