Nagyot ütött a netpálinka

Nagyot ütött a netpálinka
Nagyot ütött a netpálinka
Miskolc – A legnagyobb lefoglalt mennyiség 175 liter pálinka volt.

374 liter, csaknem másfél millió forint értékű interneten rendelt pálinkát foglalt le a NAV Észak-Magyarországi Regionális Adó- és Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága ebben az évben a megyében – tudtuk meg Varga Zoltántól, a NAV Észak-magyarországi Regionális VP Főigazgatóságának sajtóreferensétől.

A párlatokat – a házi pálinkafőzés szabályait kijátszva – minden esetben interneten kínálták az eladók, akik számára csak a próbavásárláskor derült ki, hogy a vevők a NAV munkatársai. Összesen 2 millió forint jövedéki bírságot kellett megfizetnie az internetes eladóknak. Általában adás-vétellel foglalkozó internetes portálokon kínálták a házilag előállított pálinkát az eladók. A hirdetésekre a NAV munkatársai is felfigyeltek, akik a legkülönbözőbb helyeken beszéltek meg találkozót az internetes eladókkal. Volt akivel lakáson, volt akivel közúton és volt akivel parkolóban találkoztak.

Volt, aki tandíjra gyűjtött

A vételár átadása után megjelentek a pénzügyőrök, akik a felkínált párlatot, egyes esetekben pedig az árus autóját is lefoglalták. Az idén felderített 9 esetből a legnagyobb lefoglalt mennyiség 175 liter pálinka volt, a legkevesebb pedig 15 liter. Az eladásra kínált illegális pálinkát minden esetben lefoglalta a NAV, az eladók ellen pedig adózás alól elvont termék birtoklása miatt indítottak eljárást. Az internetes eladókra összesen 2 millió forint jövedéki bírságot szabott ki a NAV. Ennek mértéke egyénenként 706 ezer és 80 ezer forint között mozgott. Megyeszerte mindenhol történtek lefoglalások. Meghallgatásukkor az eladók a legkülönbözőbb okokra hivatkoztak. Volt, aki azt mondta, hogy a tandíjára gyűjt ily módon. Az értékesítést végzők megsértették a házi pálinkafőzés szabályait, amelyek értelmében az egy háztartásban élő magánfőzetők egy naptári évben összesen 50 liter mennyiségű párlatot állíthatnak elő adómentesen, s maximum 200 litert főzethetnek saját fogyasztásra.

ÉM-JLI