Nagyot tett „kicsiként” a 15 éves miskolci Vécsei Réka

Akt.:
A 100 méter mellúszás döntőjében
A 100 méter mellúszás döntőjében - © Fotó: Derencsényi István
Miskolc – A kétszeres ob-győztes Győrben indul a nyáron és vélhetően Indianapolisban.

Berobbant a magyar úszósportba a múlt héten Debrecenben megrendezett felnőtt nagypályás úszó országos bajnokságon Vécsei Réka, a Miskolci VSI sportolója, aki serdülő (2002. június 29-én született) létére két aranyérmet is szerzett, 200 méter mellen például a legyőzöttek között volt a 3-szoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is. A fiatal versenyző kedden ugyan ellátogatott a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodába, de csak „civilben”.

– Nem számoltam, hogy hány gratulációt kaptam azóta, de sokat, és nagyon jól estek – nyilatkozta lapunknak a friss kétszeres aranyérmes. – A legtöbben telefonon hívtak, de gratuláltak személyesen, valamint a Facebookon is. A helyszínen kívánt nekem sikereket Jakabos Zsuzsa, Kenderesi Tamás, Gyurta Dániel… Hogy milyen tervekkel mentünk Debrecenbe? Az elsődleges cél az volt, hogy az időimen javítani tudjak, ezt mind a négy számban elértem, úgyhogy mondhatjuk: ez egy jól sikerült verseny volt. Sokat készültünk erre a bajnokságra, heti tíz edzéssel. Csak kevés időm volt pihenni, de amikor volt, akkor elmentem a barátnőimmel kikapcsolódni.

Messzire nem tekint

Az MVSI fiatal bajnoka elárulta: öt évesen kezdett el úszni, először a strandon, 2007 nyarán, majd folytatta óvodásként a diósgyőri uszodában.

– Volt, amikor azért sírtam, mert mentünk úszni, volt, amikor azért, mert nem mentünk, de azért szerettem, csináltam lelkesen – emlékezett Vécsei Réka. – Az első versenyem után kaptam egy kis kék érmet, amit még most is őrzök. De a kabalám nem ez, hanem egy fehér szarvas, amelyet anyának a kolléganőjétől kaptam.

A miskolci úszó az előző őszi, rövidpályás ob-n egy negyedik és egy hatodik helyet gyűjtött, de ezúttal nagyon taktikusan versenyzett, főleg Hosszú Katinka legyőzésére kapták fel sokan a fejüket, 200 m mellen:

– Nyilván egy picit izgultam a startnál, de úgy voltam vele: nem veszthetek semmit a nagyok között „kicsiként” – ismerte el Vécsei Réka. – Az volt a taktika, hogy ne engedjek magam elé senkit… Örültem, amikor a táblán megláttam a nevem, de meg is lepődtem. Az egész országos bajnokság egy fantasztikus élmény volt számomra. Nagyon messzire nem tekintek, mindig csak a következő verseny céljai vannak a fejemben…

Hamarabb fordulni

Edzője, Sajgó László – aki tavaly augusztus óta dolgozik együtt Vécsei Rékával – hozzátette:

– Az előfutamokban jobb időket úszott, mint a döntőkben, de azon dolgozunk, hogy majd délutánonként ússzon jobbakat – mondta a szakember. – A helyezésekért küzdött, ha látta, hogy meg lesz az első hely, akkor nem arra gondolt, hogy most az idő legyen jobb egy tizeddel. Összességében remekül versenyzett, a 100 és 200 méter mellúszást veretlenül nyerte meg, se reggel, se délután nem volt tőle jobb. Kétszáz mellen az volt a taktika, hogy mivel a fordulói még nem elég jók, ezért azt kértem tőle, hogy 100–150 méterig próbáljon hamarabb fordulni az ellenfeleknél, esélyt adva magának. Mert ha, teszem azt, Katinka hamarabb és még jobban is fordul, akkor az előnye is nagyobb lesz. Azt is mondtam neki, hogy az utolsó 50 méterre felejtsen el mindent és kezdjen el versenyezni, tegyen bele mindent. A felkészülés során rengeteget dolgozott karra, erősítettük a felső testét, vártam azt, hogy százon egy, az eddigiektől másabb Réka fog úszni. Előtte terhelésből úszott 1:10,9-et, amit Debrecenben csinált ezen a távon, az egy nagyon határozott úszás volt.

Az országos bajnokság után Sós Csaba szövetségi kapitány kijelölte az idei budapesti világbajnoki csapatot, Réka neve nem volt benne a sorban.

– A tavalyi Eb-ről Sebestyén Dalmának volt egy picivel jobb ideje 200 méteren, B-szintnek megfelelő – sorolta Sajgó László. – Benevezni be tudták volna Rékát, de ettől szinte mindenki elzárkózott, én is, mert ebben az évben a legfontosabb versenye a júliusi EYOF lesz Győrben. Rendeznek még idén ifjúsági Európa-bajnokságot Netanyában júniusban, aztán augusztusban ifjúsági világbajnokságot Indianapolisban. A jövő héten egyeztetünk Sós Csabával a részvételekről, mert nem szeretnénk sokat fogni és keveset markolni. Ezért lehet, hogy a korosztályos kontinensviadal ki fog maradni, és ha a kapitány úgy gondolja, hogy támogatja a vb-indulást, akkor oda elmegyünk. Réka még nem tart ott, hogy elbírná három ilyen versenynek a terhét mind mentálisan, mind fizikálisan. Az Eb-re egyébként is még van két éve, hiszen jelenleg serdülő korú. Vigyázni kell a fokozatosságra, lehet, egy év múlva már tudunk többet, bátrabban vállalni. És még egy: Réka nagyon tisztelettudó a szüleivel, mindent megtesznek érte, amiért legyen hálás. Köszönjük iskolájának, a Jezsuita Gimnáziumnak, a vezetőknek a támogatást.

ÉM-MI


Felnőtt országos bajnokság

Vécsei Réka döntői a debreceni felnőtt nagypályás országos bajnokságon.

200 m mell: 1. Vécsei Réka 2:28,61 perc
100 m mell: 1. Vécsei Réka 1:09,90 perc
50 m mell: 7. Vécsei Réka 32,46 mp
200 m vegyes: 7. Vécsei Réka 2:20,01 perc