Járvány

2020.03.20. 09:15

A járvány nagyon komoly törést okozhat a sportéletben

Sportklubokat, bajnokságokat tehet tönkre a koronavírus.

6197205 15.03.2020 CSKA's goalkeeper Igor Akinfeev warms up before the Russian Premier-League soccer match between CSKA Moscow and Ufa, in Moscow, Russia. Only season-ticket holders have been allowed into the stadium because of the coronavirus pandemic. Alexey Filippov / Sputnik

Forrás: AFP / Sputnik

Fotó: Alexey Filippov

Eurómilliókban mérhető károkat okoz az európai futballcsapatok számára, hogy a koronavírus-járvány miatt leállították a bajnokságokat. A zárt kapus találkozók után legalább a televíziós jogdíjakhoz hozzájuthattak a klubok, de a mérkőzések törlése miatt elmaradó jegyárbevételek térdre kényszeríthetik a csapatokat. Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) félmilliárd dolláros kárt okoz a rájátszás elhalasztása. A Forma-1 szezonja még el sem kezdődött, de csütörtökön már a patinás Monacói Nagydíjat is törölték, emiatt ott is veszélybe kerülhet több száz alkalmazott egzisztenciája – írja összefoglalójában a V4NA hírügynökség.

Napjainkban a sport már csak a nézőknek jelent szórakozást, az érintett klubok, illetve csapatok számára élet-halál kérdése a pályára lépés. Erre a koronavírus globális terjedése világított rá legjobban, amikor kiderült, hogy az események zárt kapussá tétele (majd később elhalasztása) miatt elmaradó bevételek nemcsak az adott sportágat béníthatják meg, hanem a hozzá kapcsolódó televíziós- és reklámipart, illetve szolgáltatóipart is.

Bundesliga: 750 millió euróba kerül a szünet

Az Európában meghatározó angol, spanyol, német és olasz labdarúgó-bajnokságok március 10. és 13. között egymás után leálltak, az UEFA Bajnokok Ligája utolsó két játéknapját már zárt kapuk mögött rendezték meg. A nemzeti labdarúgó-szövetségek egyelőre április elejéig rendelték el a bajnokságok befagyasztását, de miután a vírus terjedése Európában még nem érte el a csúcspontját, a futballkarantén akár május végéig is eltarthat. A német Kicker magazin becslése szerint a kéthónapos leállás 750 millió eurós kárt okoz a német Bundesliga klubjainak, főként az elmaradt televíziós jogdíjak és a szponzorációs pénzek kiesése miatt. Ha a bérlettel rendelkező szurkolók visszakérik a pénzüket, a listavezető Bayern München vagy a Borussia Dortmund kasszája akár 330 millió euróval is karcsúbb lehet. A német klubok tavaly 1,2 milliárd eurót fizettek be adók és illetékek formájában az államkasszába, de a német kormánynak egyelőre sokkal fontosabb, hogy életben tartsa a gazdaságot, mint hogy a Bundesliga csapatainak talpon maradását támogassa.

A spanyol futball a GDP-ben is tényező

A spanyol labdarúgó-bajnokságot, a La Ligát a világ második legerősebb bajnokságának tartják, a Real Madrid és az FC Barcelona világszerte az öt legnépszerűbb klub között szerepel. Spanyolországban közel 200 ezren élnek közvetlenül a futballból, a sportág 1,4 százalékos részesedése a bruttó hazai termelésből (GDP) kimagaslóan nagy. A spanyol Cope rádió szakértője szerint a 20 csapatos bajnokság résztvevőit összesen 600 millió eurós kár érheti, ha nem tudnák befejezi a 2019-2020-as bajnokságot.

Hetente milliókat veszítenek a PL csapatai

Bizonytalanság uralkodik az angol Premier League (PL) csapatai között is. A futball üzleti oldalával foglalkozó Offthepitch.com szerint a Manchester United meccsenként 4,3 millió fontot veszíthet, ha zárt ajtók mögött kell megrendeznie a bajnokságból hátralévő nyolc fordulót. A bajnoki éllovas Liverpool és az Arsenal vesztesége 3,2 millió font, a Tottenhamé 2,5 millió, a Chelsea-é 2,1 millió font lenne meccsenként. A kisebb stadionnal rendelkező klubok, mint a Bournemouth vagy a Sheffield United meccsenként 200-300 000 font jövedelemtől esnének el a jegyeladásból, illetve a VIP-ellátásból származó bevételek elmaradása miatt, miközben fizetniük kell a játékosokat és a személyzetet. A kevésbé eredményes, ezért pénzügyi tartalékokkal nem rendelkező kis- és közepes klubok puszta fennmaradása is veszélybe került. Az Angol Futball-liga (EFL) ezért szerdán 50 millió font (46 millió euró) értékű segélycsomagot ajánlott fel részükre a likviditási gondok áthidalására.

Félmilliárd dolláros kárt okoz az NBA leállása

Az észak-amerikai kosárlabdaliga, az NBA március 11-én függesztette fel a bajnokságot, miután az egyik játékos koronavírus-tesztje pozitív lett. Négy nappal később az amerikai egészségügyi hatóság betiltotta az 50 főnél nagyobb rendezvényeket, ami kilátástalanná tette a bajnoki rájátszás megtartását. A Forbes becslése szerint az NBA-szezon utolsó egyötödének elmaradása 450 millió dollár (417 millió euró) veszteséget jelenthet a kluboknak, ami a jegyeladások, továbbá a VIP-páholyok és parkolóhelyek bérleti díjának elmaradásából tevődik össze. Ha nem lehet befejezni a szezont és a klubok elesnek az időarányosan fizetendő szponzorációtól és televíziós jogdíjaktól, a veszteség elérheti az 1 milliárd dollárt (925 millió euró) – mutatott rá a Forbes. Az NBA és az amerikai ESPN sortcsatorna között érvényes 24 milliárd dolláros (22,2 millió euró) televíziós közvetítési szerződés – és így a csapatoknak járó jogdíjak kifizetése – nagyrészt a rájátszáshoz kötődik. A Kantar Media becslése szerint tavaly az ESPN 1,7 milliárd dolláros (1,57 millió euró) hirdetési bevételeinek 62 százaléka a rájátszás szakaszában realizálódott az NBA-ben.

Rázós szezonkezdés az F1-ben

A Forma-1 szezonja március 15-én kezdődött volna az ausztráliai Melbourne-ben, de le kellett mondani az eseményt, mielőtt az autók egyetlen kört is megtettek volna a pénteki edzéseken. Az Észak-Olaszországban akkor már érvényben lévő karantén-intézkedések miatt kétséges volt, hogy a Ferrari csapata el tud-e utazni, ám végül nem az olaszoknál, hanem a McLaren soraiban találtak egy vírusfertőzött szerelőt az ausztrál hatóságok. A McLaren visszalépett a versenytől, majd a többi csapat is követte a példájukat, így a bajnokságot szervező Liberty Media kénytelen volt lefújni az eseményt. A Liberty nem véletlenül várt ki az utolsó pillanatig: 14 millió eurós licencdíj forgott kockán, amit a melbourne-i szervezőknek kellett volna kifizetniük az amerikai jogtulajdonosnak. Az Ausztrál Nagydíj törlése után bizonytalan időre elhalasztották a bahreini és a vietnámi futamot, csütörtökön pedig a Liberty bejelentette, hogy a májusra tervezett Holland, Spanyol és Monacói Nagydíjat sem rendezik meg a vírusfenyegetettség miatt. Claire Williams, a Williams csapatvezető-helyettese csütörtökön kilátásba helyezte: ha további versenyek maradnak el és nem javul a vírushelyzet Nagy-Britanniában, ahol a tíz F1-es csapatból hétnek a székhelye található, még ebben az évben elbocsátásokra kényszerülhetnek.

Borítókép: A CSZK kapusának, Igor Akinfeevnek a bemelegítés alatt elkapott képe tökéletesen szimbolizálhatja azt a sötét közeljövőt, ami a sportklubokra vár...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában