Nem nagy teljesítmény...

2020.03.04. 17:54

Megszavazta az ukrán miniszterelnök menesztését a kijevi parlament

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az eddigi legjobbnak nevezte a távozó kabinetet, hozzátéve, hogy ez nem a mostani erénye, hanem a korábbiak szégyene.

Az Olekszij Honcsaruk távozásáról szóló határozatot 353 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, ellenszavazat nem volt, 49-en tartózkodtak, 9-en pedig nem szavaztak. A szerdai határozathozatalkor 441 képviselő tartózkodott az ülésteremben.

Honcsaruk leváltását az tette lehetővé, hogy maga nyújtotta be lemondását, az ukrán alkotmány értelmében ugyanis kinevezése után egy évig még nem meneszthette volna őt a törvényhozás. Honcsaruk tavaly augusztus 29-e óta töltötte be a kormányfői tisztet.

A miniszterelnök menesztésével együtt távozik az egész kormány, emiatt több miniszteri poszton váltás lesz.

A távozó kormányfő, Olekszij Honcsaruk
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / AFP

Volodimir Zelenszkij múlt pénteken kérte a házelnököt, hogy szerdára hívja össze a parlament rendkívüli ülését. Már akkor sejteni lehetett, hogy a miniszterelnök menesztése lesz napirenden, mivel a sajtónak kiszivárogtatott információk már napokkal azelőtt Honcsaruk közelgő leváltásáról szóltak. A miniszterelnök ugyanakkor az utolsó pillanatig cáfolta, illetve nem erősítette meg azt, hogy önként hajlandó benyújtani lemondását.

Zelenszkij szerdán a parlament előtt mondott beszédében

Honcsaruk kormányát az eddigi legjobbnak nevezte, hozzátéve, hogy ez azonban nem a mostani kabinet erénye, hanem a korábbi kormányok szégyene.

Kiemelte, hogy a mostani az első olyan kabinet volt, amelyben nem volt jelen magas tisztségviselői szinten a korrupció. Megjegyezte, hogy

„pusztán nem lopni sem nagy teljesítmény”.

Hangsúlyozta, hogy ez a kabinet az „új arcok, új emberek kormánya” volt, amelyik tudta, mit kell tennie, a teljesítményével szemben viszont az elnök elégedetlenségét fejezte ki. „Tudni azt, hogy mit kell tenni, kevés. Dolgozni kell, cselekedni! El kell ismernünk a hibákat, mert azon a napon, amikor belemerülünk az illúziók meleg fürdőjébe, az egész ország elsüllyed” – fogalmazott az államfő.

Honcsaruk beszédében úgy vélte, a hivatalában töltött hat hónap túl rövid idő volt ahhoz, hogy megítéljék kormánya tevékenységét.

Miután a parlament szavazott Honcsaruk menesztéséről, a képviselők áttértek az új miniszterelnök és az új kormány kinevezésének tárgyalására. Zelenszkij javasolta a parlamentnek, hogy támogassa Denisz Smihal eddigi miniszterelnök-helyettes kormányfővé történő kinevezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában