„Nagyon izgulok a lányomért!”

Akt.:
Felvételire ­várakozó lányok
Felvételire ­várakozó lányok - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Az Avasi Gimnáziumba jelentkező nyolcadikosok már most tudják, milyen pályát válasszanak.

Gyakran halljuk, a 14 évesek még nem tudják eldönteni, milyen pályát válasszanak. Bizonyára van ilyen is, de mi pénteken az Avasi Gimnáziumban csupa olyan nyolcadikossal találkoztunk, akik nagyon is tudják, hogy mit akarnak elérni az életben, és hogy ahhoz milyen középiskola, milyen egyetem kell.

Azért akarok idegen nyelveket tanulni, mert érdekel a turizmus.” Ovád Zsófia

Február 22-én elkezdődtek a középiskolákban a szóbeli felvételi vizsgák. Az általános iskolák végzősei számára ez már a második próbatétel, hiszen januárban megírták a központi írásbeli felvételi teszteket. Az Avasi Gimnázium folyosóin nemcsak a diákok, de a szülők is izgultak.

Folytatja a németet

– Nyolc éve tanulom a németet két tannyelvű osztályban, ezért jelentkeztem ide is német két tannyelvű tagozatra – indokol Szuhodolszki Natália, aki most még a miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola diákja. Hogy jobban értsük, elmagyarázza, hetente 5 németórájuk van, és ezenkívül 5 olyan óra, ahol különböző tantárgyakat tanulnak németül. Így aztán számára nem jelentett problémát a felkészülés. Különböző tételeket kellett megtanulnia, új szavakat, és jól kell tudni németül olvasni.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Orvos szeretnék lenni, és tudom, hogy legalább két nyelvvizsga kell, hogy felvegyenek. Az angolt a gimnáziumban kezdem majd el tanulni. A fakultációs tárgyaim pedig a biológia és kémia lesz – sorolja határozottan. Hozzáteszi: egy kicsit fél az iskolaváltástól, de szerinte izgalmas is lesz, hiszen új osztálytársakkal, új tanárokkal ismerkedhet majd meg.

Natália édesanyja, dr. Lukács Patrícia bevallja, izgul a lányáért és nagyon drukkol neki, de biztos benne, hogy ügyes lesz a szóbelin. Megtudjuk, annak idején azért íratta német két tannyelvű osztályba, mert manapság nagyon fontos az idegen nyelv, és érdemes a némettel kezdeni, hiszen az nehezebb, mint az angol.

Apuka nem izgul

Ovád Zsófia már túl van a nehezén, Pár perce jött ki a szóbeliről. A miskolci Petőfi Sándor Általános Iskolába jár, most pedig a német nyelvi előkészítő osztályba felvételizett angolból.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Tudtam mindent, csak nem vagyok benne biztos, hogy jól – értékel. – Húznom kellett egy tételt, ahhoz kapcsolódóan feladatokat kellett megoldanom, volt igaz–hamis feladat, aztán kérdéseket kellett feltennem, és elmondanom angolul, mit látok a képeken.

Zsófi is tisztán látja maga előtt a jövőt.

– Azért akarok idegen nyelveket tanulni, mert érdekel a turizmus, és szeretnék majd szállodában vagy utazási irodában dolgozni. Az iskola­váltástól nem félek, hiszen több osztálytársam is jön ide – teszi hozzá.

Csendesen üldögél a földszinten Ruszó Eszter, aki szintén határozott célokkal érkezett a felvételire. Ő a Rónai Ferenc Tagiskolába jár, az édesanyja és az édesapja is elkísérte.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

– Biológia tagozaton szeretnék továbbtanulni, mert állatorvos szeretnék lenni. Három gimnáziumba is beírtam a biológiát. Most, a szóbeli előtt egy kicsit izgulok, de szerintem menni fog.
Ebben édesapja, Ruszó Attila is teljesen biztos.

– Én teljesen nyugodt vagyok, mert Eszternek kiválóan megy a biológia, nem lesz semmi gond – jelenti ki.

Hegyi Erika


Népszerű az iskola

Az Avasi Gimnáziumban négy első osztály indul szeptemberben, tudjuk megy Sch­­­­­­­­mi­­­dtné Törő Ágnes igazgatótól. Lesz egy 6 évfolyamos, egy 5 évfolyamos és két 4 évfolyamos osztályuk. Népszerűek a képzéseik, 110 hatodikos és körülbelül 250 nyolcadikos jelentkezett az iskolába. Most abból a tárgyból felvételiznek a diákok, amelyik tagozatra jelentkeztek. Körülbelül 140 új diákot tudnak majd felvenni.