"Nagyon hiányzott már a villamos!"

"Nagyon hiányzott már a villamos!"
Miskolc – Az utasok örülnek, hogy a belvárosban újra csilingel a villamos, de csalódottak a régi szerelvények miatt.

Néhány álldogáltak csak hétfőn délelőtt a Centrum áruház előtt, villamosra várva. Több hónapos villamospótlózás után szokatlan a kép, és meg kell vallani, igazából a belváros látványa sem azt sugallja, hogy valóban elkészült a Zöld Nyíl villamospálya-felújítási projekt első szakasza. Mindenütt kordonok állják el a gyalogosok útját, a felsővezeték-tartó oszlopokat, mintha csak próbaidőre szúrták volna a járda közepébe, és maga a megálló sem fest befejezett munkának. Arrébb egy-egy homokkupac, kőhalom, lezárt járdaszakasz… Úgy tűnik, még van mit csinálni.

Nem bírja a lába

Mindezek ellenére egyre többen gyülekeznek a villamosmegállóban. Szondi Sándorné azt mondja, ő ritkán közlekedik villamossal, de most nagyon jó, hogy végre van, mert a lakása közelében tud majd leszállni róla. Eddig hol, busszal, hol villamospótlóval utazott, mindig úgy, hogy ne kelljen lemennie az aluljáróba, mert a lába már nem bírja a lépcsőzést.

Úgy tűnik, nemcsak a miskolciak örülnek az újra közlekedő villamosoknak, hanem a vidékiek is. Hatalmas virágcsokrokkal megrakva várakozik a megálló közelében egy idős hölgy, akitől megtudjuk, Arnóton lakik, a temetőbe igyekszik, és kénytelen volt a villamost választani, mert a buszra 25 percet kellene várnia. Aztán befut a kis, piros, bécsi szerelvény, a hölgy elsiet, így a nevét már nem tudjuk meg.

Az újra számítottak

Mire megérkezik a következő bécsi vagy Tátra, egy édesapával és két fiával elegyedünk szóba.

– Nagyon hiányzott már a villamos! – mondja az apa, Lajhó Gyula. – A belvárosban dolgozom, a gyerekek idejárnak iskolába, naponta többször utaztunk volna villamossal, ha lett volna. Ez a legkényelmesebb és a leggyorsabb. Azonban egy kis csalódást jelentett számunkra, hogy nem új szerelvények közlekednek, hanem a régiek, de már ez is jó – teszi még hozzá.

A két fiú, Ruben és Norbert is a belvárosi villamos előnyeit sorolják: könnyebb eljutni az iskolába, a villamoson nincs olyan tömeg, mint a villamospótlókon, és így sok kellemetlenségtől szabadulnak meg. Aztán megjegyzik: úgy tudják, az új villamosok szépek és kényelmesek lesznek.

ÉM-HE


Nem volt fennakadás

A villamospálya felújított szakaszán fennakadás nélkül közlekedtek hétfőn a villamosok, tájékoztatta portálunkat Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing osztályának vezetője. Mint mondta, a változásról tudtak az emberek, hiszen a villamospótlók megállóiban már több mint egy hete kihelyezték a tájékoztató táblákat. Aki esetleg megszokásból mégis a régi megállóba ment, a tájékoztatót még mindig elolvashatta.

 

 

 


Miért tettek oszlopokat a Városház térre?

eszak | 2010.11.01 14:05
Miskolc – A villamosprojekt részeként két (nem esztétikus) oszlop került a térre. Nem volt más megoldás?

Próbaútra indultak a villamosok Miskolcon

eszak | 2010.10.30 12:25
Miskolc – Pénteken indultak el az első villamosok (délután 3-kor), de csak “próbaként”: ha minden rendben, hétfőtől áll vissza a villamosközlekedés.

Ha minden rendben, hétfőn indul a villamos

boon | 2010.10.29 15:09
Miskolc – A vasárnapi próbajárat lesz a döntő a villamosközlekedés ütemezésében.

Reggelizőasztal a miskolci villamoson?

boon | 2010.10.29 10:45
Miskolc – Asztal a menetrendszerű járatokon, persze ezután sem lesz, ám hálózatkorszerűsítés ide vagy oda; a címbeli bútor azon a forgalomból kivont szerelvényen található, amely az elmúlt fél évben a Thököly utcánál egyfajta irányító “harcálláspontként” szolgált.

Zöld Nyíl – utolsó simítások a belvárosban

boon | 2010.10.27 14:43
Miskolc – November elsejétől újra járnak a villamosok a Tiszai pályaudvartól az Újgyőri főtérig (pontosabban a Vasgyárig). Körbenéztünk Miskolc belvárosában!

1-es villamosra senki ne várjon!

eszak | 2010.10.27 12:56
Miskolc – A lakók szerint még nagyobb dugók lesznek reggelente az Újgyőri főtéren.

Viszlát, belvárosi villamospótló!

eszak | 2010.10.26 07:38
Miskolc – 1-es villamos nem jár majd, csakis a 2-es, az Újgyőri főtértől Diósgyőrig villamospótlók közlekednek.

Elsejétől újra jár a villamos Miskolc belvárosában

eszak | 2010.10.25 07:58
Miskolc – Novembertől az Újgyőri főtértől a Diósgyőri végállomásig nem közlekednek a villamosok .