Nagyobb baj nélkül vonult le az ár

Szervezetten, fegyelmezetten és időben történt az elmúlt napokban a Hernád áradása miatti árvízi védekezés – összegezte Ódor Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke és Varga Mihály ezredes, a bizottság titkára. Folytatódik az árvízvédelmi fejlesztés [.pdf – 93KB]

Szervezetten, fegyelmezetten és időben történt az elmúlt napokban a Hernád áradása miatti árvízi védekezés – összegezte Ódor Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke és Varga Mihály ezredes, a bizottság titkára a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón. A védelmi munkákat az ÉKÖVIZIG szakemberei irányították kiválóan, de nagy segítséget jelentett a katasztrófavédelem, a települések polgármestereinek, polgárőri szervezeteinek, civil szervezeteinek és az ott élők áldozatkész munkája.
Ennek köszönhetően minden nagyobb baj nélkül levonult az ár, összesen 3 embert kellett kitelepíteni Bőcsön, néhány utat pedig ideiglenesen le kellett zárni a rajta átfolyó víz miatt. Érkezett segítség az ország minden részéből, Zalából, Bács-Kiskunból és a Magyar Gárdától. A leglátványosabb védekezés Ócsanálos gátjain folyt, itt a töltés egyes részein fóliával letakarva meghagyják a magasítást, számítva az őszi áradásra és arra a pályázati pénzre, amiből felújíthatják majd a töltést.

Gondot jelent

Ódor Ferenc két problémára hívta föl a figyelmet, melyek már az előző évek árvízeinél is jelentkeztek: a megyében néhány helyen meg kellen emelni az út szintjét, hogy ne alakulhassanak ki rajtuk vízátfolyások.
A másik probléma pedig a gazdák mezőgazdasági kára, melyet eddig még egyik évben sem térített meg a kormány. A védelmi költségeknek is csak a 70 százalékát adja vissza, ami a forráshiányos önkormányzatoknak óriási gondot jelent.

Fejlesztenek

Folytatódnak az árvízvédelmi fejlesztések a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint. Eddig 22 helyszínen történtek árvízvédelmi fejlesztések, és még az idén elkészül két tározó. Az uniós fejlesztések segítségével néhány éven belül jóval könnyebbé válik majd az árhullámok kezelése. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 150 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre árvízvédelmi fejlesztésekre, ebből 110 milliárd a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésére.

Tíz kilométeren

A Tisza vízgyűjtő területén továbbra is meleg és csapadékmentes az időjárás. Az előrejelzések szerint a következő napokban sem kell számottevő csapadékra számítani. A kialakult helyzet kedvezően befolyásolta az árhullám levonulását, így a készültségek csökkentése miatt jelenleg már csak a Hernád torkolati szakaszán van 10 kilométer hosszban III. fokú árvízvédelmi készültség.

Árvíz számokban

Homokzsák 136 ezer
Homok 5000 m3
Fólia 15 ezer m2
Munkagép 386 darab
Szivattyú 24 darab
Védekezésben résztvevők 2433 fő
Elöntött mezőgazdasági terület 3610 hektár
Költségek 190,5 millió forin + az önkormányzatok költségeTovábbi hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek