Nagymestert is igazoltak a barcikaiak

Az elmúlt évben eredményes esztendőt zártak Barcikán, fennállásuk óta a legeredményesebbet.

Három együttesük közül kettő bajnok lett. Az egyik az NB II-ben és felkerült az NB I/B-be, míg a megyei II. osztályú csapatbajnokság győztese szintén a Kazincbarcikai Városi Sakk Klub lett. Külön öröm, hogy ebben a gárdában rendszeresen tíz ifjúsági játékos játszott. A megyei I. osztályban küzdő együttes a harmadik helyet szerezte meg úgy, hogy mindössze 1 ponttal maradt le az elsőtől.

A fiatalokkal

A sikeres szereplés annak tulajdonítható, hogy évek óta foglalkoznak a fiatalok oktatásával, nevelésével, sőt iskolai előmenetelükkel is. Ezek a fiatalok beértek és már nemzetközileg jegyzik őket, hiszen a FIDE-listán szerepelnek. Eredményes tevékenységük révén a NUPI pályázatán a négy támogatott borsodi klub közül az egyik Kazincbarcika.

Ötven igazolt versenyzőjük van, ebből húsz ifjúsági korú. Három csapatot üzemeltetnek szerény anyagi körülmények között. Eredményeikre felfigyeltek az országos szövetség vezetői is. Ennek kapcsán került sor májusban Barcikán az 55. férfi felnőtt egyéni bajnokság döntőjére, amely óriási sikerrel zárult.

Szeretnének bennmaradni az NB I/B-ben, sőt ha minden összejön, akkor a középmezőnyben akarnak végezni. Ennek érdekében erősítettek, hozzájuk került Verőci Zsuzsa nemzetközi nagymester, egykori olimpikon, versenybírói, edző, valamint Mészáros András nemzetközi mester, Rat Dan nagyváradi FIDE-mester és a román 20 éven aluli ifjúsági bajnok Grecescu. Továbbá két ifjúsági versenyző, akik korábban náluk szerepeltek, de egy évre kölcsönadták őket (Csatlós Roland és Burinda Gábor).

Ideális feltételek

Két játékosuk távozott. Tóth Zoltán Berentén, Zabiák József pedig Putnokon folytatja pályafutását. Legfőbb szponzoruk az önkormányzat, pénzük hatvan százalékát biztosítja, míg harminc százalékot pályázat útján nyernek. Mérkőzéseiket ideális feltételek között a Sportközpont klubtermében játsszák. Az edzői teendőket Verőci Zsuzsa és Mészáros András látja el. Felkarolják a diáksportot is, évek óta megtartják az általános iskolák viadalát.

K.T.