Nagymestereket pótolnak

Az elmúlt hétvégén megkezdődött a sakkozók megyei csapatbajnokságának küzdelemsorozata. Rekordnevezés, összesen tizennégy csapat jelentkezése futott be a szövetséghez, a tavaly is szerephez jutott gárdákhoz a Vajai SE és a Nagyhalász SE is csatlakozott. NB-s csapataink sorsolása és játékoskerete a www.chess.hu segítségével [.pdf – 851KB]

Örömteli az is, hogy több lett a hétvégén rajtoló NB-s bajnokságokban szereplő megyebeli csapatok száma is. A Piremon SE I a tavalyihoz hasonlóan az NB I-ben szerepel, az NB II-ben pedig a Piremon második számú gárdája mellett ott található a Tiszavasvári SE, a Szabolcs Volán SE és az újonc Lokomotív SZSE is. Mindez azt jelenti, hogy fordulónként mintegy 200 megyebeli sakkozó jut rendszeres játéklehetőséghez.

Ami a megye élcsapatát, a tavalyi NB I-es bajnokság hetedik helyezettjét, a Piremon SE-t illeti, a nyíregyházi gárda némileg meggyengült kerettel vág neki a vasárnap kezdődő sorozatnak. A három budapesti nagymester, Varga Zoltán, Pintér József és Kállai Gábor távozott, helyükre az ukrajnai Bogdan Borsos nemzetközi mester érkezett, míg a másik két játékost nyíregyházi sakkozókkal, Valkó Krisztiánnal és Fehér Tamással próbálják pótolni.

A kötelező női táblán a tanulmányait Belgiumban folytató Göcző Melinda helyére az idei női országos bajnokság harmadik helyezettje, a sokszoros korcsoportos bajnok Schneider Veronika érkezett. Az ifjúsági tábláról Ravasz László kiöregedett, itt a saját nevelésű Fülöp Norbert és Bélteczky Mihály jöhet számításba.

A változások ismeretében a Piremonnál a biztos bentmaradás kiharcolása a cél, várhatóan a Makóval és a Szombathellyel lesz nagy harcban a gárda. A játékosállomány fele már most is helyi illetőségű, a hosszú távú cél az, hogy öt-tíz év múlva a saját nevelésű sakkozókra épülő NB I-es gárdája legyen a klubnak.

A tizenegy forduló élvonalbeli bajnokság vasárnapi rajtján a Honvéd lesz a Piremon vendége. A fővárosiakkal tavaly 6–6-os döntetlent játszottak a nyíregyháziak, akik részéről ezúttal öt pont begyűjtése is elfogadható lenne.

B.T.